Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Mikor jelentsem be, hogy terhes vagyok?

Az örömhírt közzé kell tenni, de nem mindegy kinek és mikor. Létezik ideális időzítés? Biztosan benned is azonnal felmerült a kérdés a pozitív tesztet a kezedben fogva: vajon mikor jelentsem be, hogy terhes vagyok? Mikor szóljak a szűk családnak, a barátoknak és vajon mikor kellene a főnöknek? Összeszedtünk pár szempontot, ami segíthet a dilemma eldöntésében!

Végre ott van a kezedben a pozitív terhességi teszt? Örülsz, aztán megijedsz, talán aggódsz is kicsit, majd büszkeség tölt el. Millió érzés kavarog benned…! Az új érzések mellett azonnal meg kell hozz egy sor döntést. Ezek közül az első, hogy kivel és mikor érdemes megosztani ezt a titkot. 

Ki legyen az első?

Sok kismama először a párjának mondja el a jó hírt, de vannak, akik először a saját édesanyjukkal közlik. Fontos, hogy csak akkor hagyjuk ki az első helyről a leendő apát, ha tudjuk róla, hogy nem fogja rossz néven venni ezt vagy ha valamilyen külső körülmény miatt nem lehetett ott, amikor kiderült, hogy úton a baba.

“Nálunk véletlenül a legjobb barátnőm lett az első, aki megtudta, hogy érkezik a kistesó, mert egy nagyon halvány gyanú miatt, szinte csak poénból teszteltem – éppen a csajos hétvégi kiruccanásunk alatt. A rögtön pozitívra váltó terhességi teszttől órákig csak hápogni tudtam, a barátnőm meg jót kuncogott rajtam. Én őszintén meglepődtem, mert bár arra az évre terveztem a második várandósságom, azt hittem, hogy ismét várni kell majd pár hónapot a két csíkos eredményre. Hát ezúttal nem kellett. Így a férjem csak másodikként tudta meg a jó hírt. Nem bánta. 🙂 ”

Mi lesz, ha baj lesz?

Sajnos ma nagyjából minden 5. terhesség vetéléssel végződik. Igaz, ezeknek egy része olyan korán végbe megy, hogy csak egy erősebb és pár napot késő vérzés utal a történtekre. Minden ismerősi körben találunk olyan párokat, akik átélték ezt a fajta veszteséget. Sokan emiatt nem merik elmondani a 12. terhességi hét körül esedékes genetikai vizsgálat előtt a családtagoknak, barátoknak a jó hírt. 

Az ún. 12. heti ultrahang és a vele sokszor együtt zajló kombinált teszt eredménye nem csak azért megnyugtató, mert itt kapunk egy alapos betekintést a kisbabánk fejlődésébe. Fontos mérföldkő a magzat életében is, hiszen az első trimeszterben már lezajlottak a legfontosabb fejlődési feladatok, valamint ekkor alakul ki a sárgatest helyett a méhlepény, amely sokkal szorosabb, erősebb kapcsolatot nyújt az anya testével. Emiatt meredeken zuhan a vetélések száma a második trimesztertől.

Fontos, hogy ha korán mondjuk el a nagy hírt, lehetőleg olyanokkal osszuk meg, akik nem várt események esetén képesek vigaszt nyújtani vagy legalább megértően hallgatni minket. 

Titkolózz okosan!

Édes titok – ki tudja magában tartani?

Számos egyéb oka is lehet, ha még nem szeretnéd közhírré tenni az állapotod. Ebben az esetben arra is gondolj, hogy csak olyanoknak meséld el, akik képesek magukban tartani a jó hírt. Ez sokszor nem is olyan egyszerű kihívás – például a leendő nagyszülőknek!

Vigyázz, mert neked is könnyű lebukni mások előtt! Ha eddig mindig megittál egy fröccsöt a kerti sütögetések alkalmával, akkor hamar feltűnő lesz, ha most kihagyod a rosé hosszúlépést. Ugyanez igaz a hirtelen abbamaradó rágyújtásra is – erről már a babatervezés előtt (és ettől függetlenül is) érdemes leszokni.

Mikor jelentsem be a főnökömnek, hogy terhes vagyok?

Ha alkalmazott vagy, akkor a munkáltatód felé is kommunikálnod kell előbb-utóbb a terhességed tényét. Nincs semmilyen jogszabályban rögzített határidő erre vonatkozóan. Ha olyan a munkaköröd, ami a baba egészségére káros lehet (pl. vegyszerekkel dolgozol vagy nehéz tárgyakat emelgetsz), akkor a lehető leghamarabb közölnöd kell a munkaadóddal a helyzetet és konzultálnod kell a nőgyógyászoddal, hogy meddig dolgozhatsz.

Ha nincs ilyen befolyásoló tényező, akkor teljesen rád van bízva a bejelentés időzítése, de nem érdemes sokáig húzni, hiszen úgyis látható lesz a változás rajtad. Értékelni szokták a munkaadók a minél korábbi bejelentést, hiszen annál több idejük van kitalálni a helyettesítésed.

Fontos tudni, hogy felmondási védelemben csak az a kismama részesül, aki közölte, hogy ő gyermeket vár. Ezt akkor is elég megtenni, ha épp a kezünkbe adják a felmondást. Viszont sajnos nem vonatkozik próbaidőn vagy határozott szerződéssel dolgozó nőkre ez a védelem.

A bejelentés legyen örömteli

Ahány kismama, annyi élethelyzet. Az, hogy ki mikor jelenti be, hogy terhes, nagyban függ attól milyen támogató a közvetlen környezet. Kire lehet számítani a bajban vagy a közös titoktartásban. A munkahely hozzáállása is sokszor meghatározó, hogy ki milyen korán meri elmondani, hogy kisbabát vár. Mérlegelj és dönts!

Éld meg bátran a titkolózás, majd a bejelentések örömét! Nagyon sok szép emlékkel gazdagodhatsz már a terhesség hírének közlésével is. Ha szeretnéd ehhez kreatív segítséget, nézd meg kismama mérföldkő kártyáinkat!

mikor jelentsem be hogy terhes vagyok kisbabánk lesz
Kismama mérföldkő kártyákkal egyszerű a bejelentés

Szoktál néha szorongani az előtted álló szülés élmény miatt? Szerezd be innen ingyenes szülésfelkészítő tudáscsomagunkat és várd magabiztosan életed legmeghatározóbb napját!