Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Így nevelj erdőt

Felhúztuk a túrabakancsot és pár órára csatlakoztunk a Hatvanezer Fa Mozgalomhoz. Láttunk sok szép tölgy magoncot, kilométer hosszú vadkerítést, vizesárkot és elszánt emberek nem is olyan maroknyi csoportját. Ezek a nők és férfiak megmutatták milyen fanatikus lelkesedéssel dolgoznak azon, hogy élhető maradjon a Földünk. Képes beszámolónk következik.

Ha kiveszel, adj is vissza!

Kezdjük egy személyes vallomással. A Szülőverzum.hu egy kis családi cég. Férjemmel két gyermekünk van, akiknek nem tudnánk a szemébe nézni, ha a vállalkozásunkat nem a lehető legfenntarthatóbb módon működtetnénk. Mivel jellemzően papíralapú termékeket kínálunk, ezért minden Szülőverzum.hu oldalon történt eladás után 5%-ot utalunk a Hatvanezer Fa Egyesületnek. 

Ők nem kisebb célt határoztak meg maguknak induláskor, mint hogy 60 ezer új fát ültessenek. Anyagi támogatásunkkal ezt a nemes munkát tudják eredményesebben végezni. Személyes meggyőződésünk, hogy akkor lehet fenntarthatóan vállalkozni, ha visszapótolunk legalább annyi erőforrást, amennyit kivettünk a természetből. Szerintünk így érdemes csinálni, hiszen a klímaváltozás hatásait saját bőrünkön tapasztaljuk (extrém időjárás, agresszív járványok, stb.).

50 év múlva itt sűrű erdő lesz – a vizesárkon túl már nőnek a tölgy magoncok

Így nevelj erdőt! 

A Hatvanezer Fa Mozgalom szintén 2019-ben indult, mint a Szülőverzum. Mivel szülővárosomban, Békéscsabán alakult, így több közös ismerősön keresztül láttam milyen lendülettel fogtak hozzá ehhez az irdatlan munkához a mozgalom tagjai. Nagyon szimpatikus volt az erőfeszítésük, így nem volt kérdés, hogy rajtuk keresztül fogom a vállalkozásom ökológiai lábnyomát csökkenteni.

A koronavírus járvány, valamint a második gyermekünk születése miatt sokat csúszott a személyes találkozás, de 2021 tavaszán végre összejött! A mozgalom egyik motorja, Ulbert Zoli mutatta meg hol tartanak jelenleg a munkálatok. Szűk két év alatt hatalmas összefogással 12 hektáron vetettek erdőt; több, mint 1600 városi fát ültettek és 4 kilométernyi zöld folyosót telepítettek! 

Ahol a fák az égig érnek… 50 év múlva!

Megnéztük azokat a földeket Békéscsaba határától nem messze, ahol már a leendő örökerdő tölgy- és más elegyfa magoncai kihajtottak. Ezeket jelenleg kerítéssel védik a vadak ellen – az őzek és nyulak sajnos képesek lennének teljesen letarolni a zsenge sarjakat. 5 év múlva azonban már felszedhető lesz a kerítés, hiszen addig elég nagyra nőnek a fácskák. Cirka 50 év múlva pedig már akár el is tévedhetünk a most még térdig sem érő tölgyek közt.

Amikor ott jártunk, éppen újabb kerítést épített az egyik csapat, a másik egység pedig jegenye dugványokat ültetett a földbe. Ezekből dűlőkre mennek majd a leendő csemeték. Körbevezetésünk után ide álltunk be egy kicsit két kézzel is segíteni. 

Gyorsan szárba szökken a derű

Hamar megértettük miért tart ki a lelkesedés a mozgalom tagjaiban. A fizikai munka a jó levegőn, a kézzelfogható eredmény a nap végén és a könnyesrenevetős sztorizgatások olyan jó hangulatot teremtettek, hogy végtelenül sajnáltam, hogy a nagy távolság miatt nem tudok gyakrabban részt venni ezeken az eseményeken. 

A délelőtt gyorsan elszaladt, engem pedig már nagyon hiányolt az egy éves kisfiam, így búcsút intettünk vendéglátóinknak és azzal a jóleső érzéssel tértünk haza, hogy a lehető legjobb helyre megy az adományunk minden hónapban. 

Köszönjük a Hatvanezer Fa Mozgalomnak az elképesztő munkát, amit közös lakhelyünkért, a Földért és a jóllétünkért tesznek!

És köszönjük Nektek, kedves Szülőverzum vásárlók, hogy rajtunk keresztül egy ilyen jó ügyet támogattok! <3

Ha szeretnétek többet olvasni a mozgalom tevékenységéről, akkor a honlapjukon találtok további beszámolókat!