Barion Pixel

Minden vásárlás után 5%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

4 különbség az első és második terhesség között

Nincs két egyforma terhesség. Ez a mondat csengett a fülemben, amikor megláttam életem második pozitív tesztjét a kezemben. Persze akkor még nem tudtam miben lesz más a két várandósságom. Elmesélem mit éltem át nulla kilométeres kismamaként és két évvel később egy totyogós mellett.

Rengeteg különbség lehet ugyanannak a nőnek a terhességei közt. Van, aki az egyiknél folyton émelyeg és hány, a másiknál semmi ilyet nem tapasztal. Van, aki először sokat hízik, másodjára keveset. 

Nekem majdnem egyforma volt a kétszer 9 hónap várakozásom. A terhes tüneteim ugyanolyan minimálisak voltak, ha egyáltalán voltak. Ennek ellenére teljesen másképp éltem meg és több dolgot másképp is csináltam először, mint másodjára.

4 különbség az első és második terhesség között

első és második terhesség
első terhességem

I. Felkészülés – 2017-ben született a kislányom. Emlékszem mennyire a helyemen éreztem magam, mennyire tudatosan készültünk az érkezésére. Úgy elmélyedtem a kisbabás témák tanulmányozásában, mint magyar ember rendkívüli Kormányinfó után a villanyszámlájában.

Órákig tudtam arról olvasni, hogy milyen vizsgálatok ajánlatosak, hogy milyen egy újszülött ruhatára vagy milyen tornával tudom magam a legjobban felkészíteni a szülésre. Természetesen többedik gyereknél ez a tudás nem vész el, így nincs szükséged tanfolyamokra jelentkezésre vagy bevásárló- és kórházi csomag listák böngészésére. Nálam is rutinból ment sok minden, hiszen alig több, mint 2 év van a gyerekek közt.

II. Kapcsolódás – Szinte folyamatosan kapcsolatban voltam a pocakomban lakó kislányommal, állandóan rá gondoltam. Volt, hogy számoltam is a rugdosásai számát (Védőnői javaslatra.). 

A kisfiamnál annyira lekötött a totyogós nővére utáni rohangálás, hogy sokszor csak nap végén jutott eszembe, hogy jesszus, megint terhes vagyok! Amikor már ő is rugdosott, akkor picit könnyebb volt észrevenni a jelenlétét, de így is gyakran lelkiismeret furdalásom volt. 

III. Aggódás – Az első terhességemnél alaposan rám ijesztettek többször is. Először a szívhang nem volt még meg, aztán a Nifty-teszt lett álpozitív egy szörnyű betegségre, majd jött a magzatvízvétel és vesetágulat-para, a végén pedig a CTG-vel szívattak. (Ezek mind külön megérdemelnének egy bejegyzést.) Másodjára már az orvosi beszólások és huhogások lleperegtek rólam. Egyszerűen éreztem, hogy minden rendben lesz.

első és második terhesség
második terhesség

IV. Énidő – A kislányommal a hasamban rendszeresen csináltam intimtornát, a has- és hátizom erősítő gyakorlatokat. Figyeltem arra, hogy mit eszek, mit iszok. Jógáztam és lelassultam. Befelé figyeltem. A kicsivel a hasamban is szerettem volna ezeket csinálni, de egy totyogós mellett ennek annyi realitása volt, mint manapság öröklés nélkül saját ingatlanhoz jutni 30 alatt.

Van, amiben könnyebb, van, amiben nehezebb volt a második terhességem. Egy biztos: utánozhatatlan és egyedi csoda volt mindkettő, ami megérdemelte, hogy papírra vessem a történetüket. Ha te is szeretnéd megőrizni a várandósságod emlékeit, akkor nézd meg mit ajánl már több, mint 500 kismama!

Ha pedig szívesen olvasnál a bölcsi kezdés dilemmáiról, nézd meg mini blog sorozatunkat a témában!