Barion Pixel

Minden vásárlás után 5%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Bölcsi: igen vagy nem?

Hatalmas dilemma előtt áll, akinek 1-3 éves gyermeke van és vissza szeretne menni dolgozni. Ha anya munkába jár, meg kell szervezni, hogy ki és hol vigyáz addig a csemetére. Legyen bölcsi? Igen vagy nem? Összegyűjtöttünk 5 szempontot, ami segít a döntésben. Bölcsis minisorozatunk 1. részét olvashatjátok.

Emlékszem, amikor az elsőszülött kislányom elmúlt 2 éves, mindenki kérdezgette, hogy mikor viszem bölcsibe. Én már a kérdést sem értettem: minek vinném? Akkor már az öccse a hasamban volt, tehát tudtam, hogy még évekig otthon maradok babázni. 

Azt is tudtam, hogy az állami bölcsikbe nem vesznek fel senkit, akinek nem dolgozik mindkét szülője. A fizetősöket meg nagyon drágának találtam a GYED-emhez képest. Aztán kitört a Covid első hulláma. Úgyhogy egyáltalán nem éreztem időszerűnek a bölcsis beszoktatást.

Másodjára már teljesen más volt a helyzet, visszatértem volna szívesen a munka világába, de persze nem minden áron. Sok anyatárssal tanácskoztam arról, hogy ki miért döntött a bölcsi mellett vagy ellen. Ezekből a beszélgetésekből hoztam 5 fontos tanulságot.

5 dolog, amit gondolj át mielőtt a bölcsi mellett döntesz

bölcsi igen vagy nem?
Jó móka a bölcsi
  • Anyagi lehetőségek – ez egy faék-egyszerűségű kérdés: megengedhetem magamnak, hogy NE dolgozzak még hónapokig/évekig? Ha nem, akkor nincs mese, bölcsit kell keresni. Ha nagyobb a mozgástered, akkor pedig vedd figyelembe, hogy ha nem dolgozol, akkor csak magánbölcsik közül választhatsz. Ezek kb. havi 80 ezer Ft-tól vállalják a gyerekeket.
  • Gyermek érettsége – Tudjuk, hogy minden gyermek egyedi fejlődésű, de léteznek életkori sajátosságok. Nagy általánosságban elmondható, hogy az 1-1,5 évesek többsége nem érett a bölcsis életre. 2-2,5 éves kor körül azonban már szívesen töltenek rövidebb-hosszabb időt más gyerekek társaságában anya nélkül is.
  • Gyermek személyisége – Vannak nagyon könnyen kapcsolatot teremtő, nyitott gyerekek. És vannak olyanok, akiknek nehéz máshoz is kötődni anyán kívül. Márpedig itt elsősorban az a feladat, hogy a bölcsődei gondozók “másodlagos kötődésű személlyé” váljanak a gyermek szemében. Magyarul: anyapótlékok legyenek. Te ismered a legjobban a saját gyermeked, te tudod felmérni, hogy mennyire könnyen kapcsolódik másokhoz.
  • Te hogy érzel az elválással kapcsolatban – Őszinte leszek: ha lett volna bárhol ingyen hely, akkor sem vittem volna bölcsibe az első gyermekem, mert nem éreztem magam késznek az elválásra. Nehéz volt az első évünk együtt, éppen csak elkezdtem igazán élvezni az anyaságot, amikor megtudtam, hogy úton van a kistesó. Ki akartam élvezni az utolsó kettesben töltött hónapokat. A második gyermekemnél már teljesen máshogy éreztem magam, lelkesen vártam mikor mehetünk már beiratkozni!
  • Bölcsődei kínálat – egy totyogóst vagy egy dacos kétévest nem fogsz órákig utaztatni egy bölcsi kedvéért, így erősen korlátoz téged a helyben elérhető bölcsik kínálata. Ha szerencséd van, akkor az önkormányzati fenntartásúakban sem omlik a mennyezet és nem kiégett gondozók várják reggelente a csemetéket. Máskülönben mélyen a zsebedbe kell nyúlnod. (lásd az 1. pontot)
Képes vagy elengedni őt?

Bölcsi: igen vagy nem?

Tehát ha úgy érzed, hogy képes leszel napközben elengedni jó szívvel a gyermeked pár órára és rajta is látod, hogy könnyen teremt kapcsolatot, akkor nagy valószínűséggel jól jártok a bölcsőde. A döntésedet ezek után “már csak” az olyan külső tényezők befolyásolják, mint a helyi bölcsi kínálat és a pénztárcád mérete.

Ha kíváncsi vagy sorozatunk 2. részére, ami a bölcsis beszoktatást mutatja be, kattints ide!