Barion Pixel

Minden vásárlás után 5%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Ez fog történni a bölcsis beszoktatás során

Ha meghoztátok a döntést és nemsokára belevágtok a bölcsődei életbe, akkor ideje felkészülni rá! A bölcsis beszoktatás egy átmeneti szakasz, ami segít beilleszkedni az otthoni létből a bölcsis keretek közé. Természetesen lehetnek eltérések az egyes intézmények gyakorlatai között, de hasonló menetrendet követnek az állami bölcsődékben. Ha kíváncsi vagy erre, akkor olvasd el bölcsis minisorozatunk 2. részét!

Ha megkapjátok az értesítést, hogy van hely a gyermeked számára, akkor biztosan az a legelső lépés, hogy bementek némi papírmunkára a bölcsibe. Ekkor fogjátok megbeszélni, hogy pontosan milyen igazolásokra van szükség a beiratkozáshoz. Átbeszélitek pontosan mikor gyertek legelőször és milyen cuccokat hozzatok magatokkal. Szintén ilyenkor szokták bemutatni a leendő bölcsődei gondozókat és dadusokat.

A fokozatosság fontos

Ha már tisztába kerültetek a napirenddel és az intézmény szabályaival, akkor vázolják a beszoktatás menetét. Ez 2-3 hét általában, de lehet több is, ha a gyermek igényli vagy sokszor volt közben beteg, ami megszakította a beszoktatás menetét. 

Az első szakasz

A fokozatosság elvét alkalmazva az első pár napban csak 1-2 órára ültök be a csoportszobába. Igen, indokolt a többes szám, hiszen te is ott leszel a gyermekeddel. Vagy a párod. De mindenképp ugyanannak a személynek kell végigvinnie a beszoktatás folyamatát.

Az első napok arról szólnak, hogy ismerkedjetek a helyszínnel, a csoportban lévő többi gyerekkel és persze a gondozókkal. Még minden feladatot te végzel a gyermeked körül. Te öltözteted, vetkőzteted, pelenkázod, stb. 

Az első napok során valószínűleg sokat kérdezgetnek a gondozók, hogy jobban megismerjék a gyermeked habitusát, szokásait, fejlettségi szintjét. Ha volt rá kapacitás, akkor lehet, hogy mennek családlátogatásra hozzátok a beszoktatás előtt. (Bár a Covid-járvány óta ez a lépése az ismerkedésnek kikopni látszik.)

bölcsis beszoktatás
Jó móka a bölcsi

A második szakasz

Ha minden jól ment az első napok után, akkor folyamatosan növelitek a bent töltött időt. Ezzel együtt egyre több részét próbálhatja ki a bölcsis életnek a gyermeked. Elkezd együtt tízóraizni a többiekkel, együtt kimentek az udvarra játszani. Később már a reggelit és az ebédet is megkóstolja.

A csemetéd körüli feladatokat most már a gondozók csinálják a te jelenlétedben. Mint mindent, ezt is előre megbeszélik a gyermekeddel, akinek a beleegyezését kérik. 

Az elválási folyamatot is ekkor indítjátok el. Először csak kicsi időre mész ki a csoportszobából. Ezt is közlöd a lányoddal/fiaddal, aki – ha szerencséd van – nyugodtan folytatja a bölcsis játékok felfedezését a távozásod után is. De teljesen természetes reakció, ha rögtön vagy később elkezd sírni utánad.

A harmadik szakasz

Fokozatosan növelitek az elválás idejét. Ezzel egyszerre tapasztalja meg a csemetéd, hogy mindig visszajössz érte, másrészt a gondozókkal is ilyenkor lép szintet a kapcsolata, hiszen ők vannak ott, amikor meg kell vigasztalni. Ebben a szakaszban veszik át tőled teljesen a gondozási feladatokat is, mint például az öltöztetés, pelenkázás.

bölcsis beszoktatás
2-3 hét a bölcsis beszoktatás

Ekkor próbálhatja ki először az ottalvást is a gyermeked. Az első napokban még lehet, hogy kérik, hogy alvásidőben legyél a közelben (pl. egy szülőknek fenntartott várószobában). Erre azért lehet szükség, hogy ébredéskor rögtön a szülő tudja megdédelgetni az esetleg felébredve nyűgös kicsit.

A bölcsis beszoktatás vége

Ha sikeres a beszoktatás, akkor is előfordulhat később, hogy a gyermek reggelente kijelenti, hogy nem akar bölcsibe menni. Anyától, apától elválni nem könnyű ebben az életkorban. Természetes, hogy ezt akár sírással is kifejezi szemünk fénye. Ettől még jól érezheti magát odabent, nélkülünk. 

Nagyon gyakori jelenség, hogy amint becsukódik az ajtó a gyerek mögött, nagyon gyorsan eltűnnek a könnyek és szívesen vesz részt a játékban és a közös programokban.

A beszoktatási folyamat ugyan csak 2 hétig tart átlagosan, de ahhoz, hogy teljesen megszokja a bölcsődei életet és a vele járó új szabályokat, nagyjából 3 hónapra van szükség. Ez idő alatt az is előfordulhat, hogy éjjelente újra megébred többször a gyermekünk és hív minket. Ez az alvászavar átmeneti. 

Ha kíváncsi vagy mivel könnyítheted meg a beszoktatást, olvasd el blogsorozatunk 3. részét!