Barion Pixel

Minden vásárlás után 5%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

7 tipp hogyan könnyítsd meg a bölcsis beszoktatást

A bölcsis beszoktatás mindenkinek rejt izgalmakat, de természetesen a gyermekedre vár a legnagyobb változás. Az átmenet az otthon melegéből a bölcsőde színes falai közé sok kicsinek jelent nehézséget. Te is sokat tehetsz azonban azért, hogy ez az időszak minél könnyebb legyen neki. Adunk 7 ötletet, ami garantáltan segít!

Bölcsis blogsorozatunk 3. részéhez érkeztünk. Olvasd el az 1. részt és a 2. részt is, hogy képbe kerülj! Ha már biztos, hogy pár héten belül elkezditek a bölcsis beszoktatást, akkor ideje, hogy lassan felkészüljön rá a család. Mutatunk pár tippet, ami

7 tipp, hogy könnyű legyen a bölcsis beszoktatás

bölcsis beszoktatás mesével
Mese a bölcsiről

1.Elő az alvópajtással! – Ha tervben van, hogy rendszeresen bent alszik ebéd után a gyermeked, akkor mindenképp vigyétek be az alvós pajtását. Ha még nincs neki ilyen, akkor érdemes most kinevezni egy plüsst, egy rongyit vagy anya egy pólóját, ami segít neki az otthon illatával ellazulni az alváshoz.

2. Bölcsis mesekönyv – A mesék mindig szuper eszközök, hogy valami változásra felkészítsük vagy az épp zajló változásokat jobban megértessük a gyermekünkkel. Nekünk nagyon bejött Vadadi Adrienn Pepe a bölcsiben című könyve. A két éves kisfiam érdeklődve nézegette Pepe kalandjait és szinte minden oldalon találtunk olyan mozzanatot, ami a mi bölcsinkben is épp így zajlik. 

3. Őszintén beszélgessünk – Legyen akár 15 hónapos, akár 2 és fél éves a gyermekünk, mindig teljesen őszintén mondjuk el neki mi fog rá várni. Hogy fognak kinézni a bölcsis napjai? Ki viszi bölcsibe és ki megy érte? Mit csináltok majd utána? Sose hallgasd el, hogy anya és apa nem lesznek a bölcsiben, de mondd el azt is, hogy fokozatosan lesz megismertetve vele az új hely.

4. Az idő múlását érzékeltesd – A legfontosabb kérdés, amit a már beszélni tudó gyermekek feltesznek, hogy “Mikor jön Anya?”. Amikor beszélgettek a bölcsis napokról, mindig a napirendhez kösd az érkezés és távozás időpontját. A “reggel 8” és “délután fél 4” helyett mondd azt, hogy a bölcsis reggelizés előtt fogunk betoppanni és az uzsonna után fogunk hazamenni. 

nagyfiús öltözet

5. Legyen menő a benti szerkó – Sok lurkó imádja, ha villog a cipője, amikor lép benne. A bölcsis “nagylányos”/”nagyfiús” léthez hozzáadhat egy kis motivációt, ha ilyen szupercuki benti cipő várja nap, mint nap. Ha a cipők nem érdeklik, egy menő hátizsákocska is népszerű választás lehet (beleteheti az alvóspajtását, váltóruháit).

6. Legyen gyors a búcsú – Ha már benne vagytok a beszoktatásban, készülj fel lelkileg, hogy rövidebb-hosszabb időre ott hagyod majd a gyermeked a bölcsiben. Figyelj arra, hogy ne maradjon el a búcsú (ne osonj ki titokban), de zárd rövidre a dolgot.

Minél érzelmesebb és hosszabb egy búcsú, annál nagyobb eséllyel kezd el sírni a gyermeked. Én egy széles mosollyal kísért “Érezd jól magad, Anya jön érted uzsonna után!” felkiáltással és egy puszival szoktam búcsúzni. 

7. Fogadd el, hogy lesznek könnyek – A bölcsis gondozók mesélték nekem, hogy szerintük kétféle gyerek van: aki az első 2-3 hétben sír, mert azonnal látja, hogy itt bizony le kell válni anyáról, és van, aki csak hónapokkal a beszoktatás után “jön rá”, hogy ez a bölcsis lét állandó jellegű dolog és akkor van egy dacosabb korszaka. A könnyek a változás ellen szólnak, amit a gyerekek látványosan utálnak – ugyanakkor meglepően hamar túlteszik magukat rajta. 

bölcsis beszoktatás
Legyen könnyű a bölcsis beszoktatás!

Ha szeretnéd tudni mennyi könnyre számíts, olvasd el brutálisan őszinte beszámolómat hogyan éltük át a kisfiammal a bölcsis beszoktatást. Hamarosan érkezik a bölcsis blogosorzatunk negyedik, záró része! 

Ha szeretnéd tudni milyen érzés volt anyaként átélni a kisfiam beszoktatását, olvasd el a blogosorozatunk 4. részét is!