Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Mi az a bababarát kávézó?

Bababarát kávézó: egy hely, amire minden anyának szüksége van, ha szeretne kényelmesen elfogyasztani egy finom kávét a kisbabájával együtt. Mutatjuk mitől lesz igazán családbarát egy hely.

Az első  sikeresen végrehajtott babakocsis séták során sok újdonsült szülő megdöbbenve tapasztalja, hogy régi kedvenc helyeik túl messze vannak vagy egyszerűen be sem férnének az ajtón a teljes menetfelszereléssel. Itt az ideje hát, hogy felfedezz új, bababarát kávézókat a környéken!

10 dolog, amit egy igényes bababarát kávézó nyújt

Sok vendéglátóhely használja magára a bababarát és gyerekbarát szlogeneket, de ezek gyakran kimerülnek a sarokban felállított kis asztal plusz szék kombóban és pár kitört hegyű színes ceruzában. Azok a kávézók és éttermek, akik komolyan veszik a legkisebbek igényeit az alábbi dolgokra figyelnek. 

 • Akadálymentesített terep
 • Nagy tér az örökmozgóknak és járgányaiknak
 • Pelenkázóhelyiség
 • Illemhelyiség kicsikre szabva
 • Szoptató helyiség
 • Gyerekbarát étlap
 • Kényelmes étkezés
 • Játszósarok feltöltve
 • Kényelmesen vízszintben
 • Személyzet hozzáállása
 1. Akadálymentesített terep

Nyáron jobb a helyzet, mert sok kávézó nyit teraszt vagy hagyja nyitva az ajtaját, de télen igazi kínszenvedés egy több lépcsőn át megközelíthető, robosztus ajtón bejutni babakocsival. Az igazán ideális a fotocellás, tág bejárat lenne, amihez rámpa visz fel. Sajnos azonban sok esetben nem a tulajdonosokon múlik ennek a kialakítása, egyszerűen az épület adottságai nem teszik erre alkalmassá az üzlethelyiséget.

 1. Nagy tér az örökmozgóknak és járgányaiknak

Ha sikerült bejutnunk, akkor először a babakocsinak kell parkolóhelyet találni. Az sem hátrány, ha több is elfér belőlük, hiszen lehet, hogy épp anyatársakkal találkozunk. És ez nem kevés teret igényel! Akkor is előnyös, ha nem zsúfolták össze a vendég teret, ha nagyobb gyermekkel vagyunk, mert a mi asztalunk és a játszósarok között ingázó csemeténket könnyen szemmel tarthatjuk. 

 1. Pelenkázó helyiség
bababarát kávézó, anya és gyermeke
Kicsikkel is élvezetes lehet a kávézás

Az egyik legnagyobb stresszfaktor, ha kisbabával, totyogóval indulsz el otthonról, hogy hol fogsz tudni pelenkázni. Egy bababarát kávézó figyel erre és ki van jelölve egy külön rész e célra. A minimalisták a kézmosó előterében egy lehajtható, helytakarékos pelenkázóval oldják meg a dolgot.

Sok helyen van mozgáskorlátozottak számára fenntartott mosdó, amiben pelenkázóasztalt is el szokták helyezni. A legkényelmesebb az a verzió, amikor teljesen külön helyiséget kapnak a babák erre a célra – lehetőleg nem a női mosdóban, hanem az apák számára is elérhető helyen!

 1. Illemhelyiség kicsikre szabva

A szobatiszta pár éves gyerekeknél hatalmas kényelmi faktort jelent a szülőknek, ha van a kávézó mosdójában wc-szűkítő, esetleg bili. De a kézmosáshoz egy kicsi fellépő is kincset ér!

 1. Szoptató helyiség

Hasonló elemi igénye a kicsiknek az evés, amit anyatejes babák esetében sokan megoldanak nyilvános szoptatással, de aki ennél szemérmesebb, annak nagy könnyebbség, ha van egy zug egy fotellal, ahová vissza lehet vonulni a picivel. 

 1. Gyerekbarát étlap

Piros pont, ha nem csak cukrász sütiket kapni a kávé mellé, hanem a nagyobb gyerekek számára is elfogadható, egészséges(ebb) finomságokat is kapni. Ilyen például a jó minőségű pékáru vagy a 100%-os, frissen facsart gyümölcslevek.

 1. Kényelmes étkezés
bababarát kávézó croissant kávé
Kávé és croissant

És ha már az evésnél járunk, akkor az etetőszék óriási segítséget jelent a már ülni tudó babáknál. Ha pedig tudnak műanyag/papír tányért és poharat adni az önálló táplálkozással próbálkozó gyerekeknél, azzal sokat tehet a vendéglátóhely a törésmentes, nyugodt étkezésért.

 1. Játszósarok feltöltve

Ez a pont szokott a legkönnyebben teljesülni a vendéglátóhelyeken. Sok helyen a berendezési tárgyak mellett a játékok is a svéd bútoróriásból érkeznek. Egy gyerekeknek kialakított sarok szuper dolog, mert így van mivel lefoglalni a babát, amíg anya megissza a napi koffein adagját.

 1. Kényelmesen vízszintben

Ha a kisbabánk még nem jár, de szereti felfedezni a világot, akkor azok a helyek lesznek a kedvenceink, ahol van valami puha és vízszintes felület, ahová nyugodt szívvel letehetjük a kicsit. Ez lehet például egy kényelmes kanapé vagy egy nagy szőnyeg.

 1. Személyzet hozzáállása

És amit nehéz objektíven felmérni, de az egyik legfontosabb tényező: a személyzet bababarát mentalitása. Ez alatt az olyan apró, de jelzésértékű dolgokat értem, mint például, hogy nem néznek szúrós szemmel, ha véletlenül kiömlik, eltörik valami, ha hangoskodik egy kicsit a baba. Nem ordíttatják a (háttér)zenét és van egy kedves szavuk is a jó kávé mellé a fáradtságtól meggyötört anyákhoz.

Kíváncsi vagy hol találsz ilyen szuper gyerekbarát helyeket? Olvasd el tesztsorozatunk 1. részét és 2. részét!