Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

9 gyakori tévhit a szoptatásról

Egy frissen szült anyát könnyű elbizonytalanítani, főleg, ha nem volt a környezetében pozitív minta az anyatejes táplálással kapcsolatban. Rengeteg a tévhit a szoptatásról a kismamák között. Ezek között vágunk most rendet!

1. Túletetéshez vezet a gyakori szoptatás

Nem tud elhízni egy kizárólag anyatejes baba, aki igény szerint ehet. A hájhurkák, amelyeket az első hónapokban pakolnak fel a kisbabák magukra, teljesen természetes jelenségnek számítanak és rohamtempóban fog róluk leolvadni, amint a mozgásfejlődésük beindul a második félévben.

2. Nem szabad gyakran mellre tenni a kisbabát, mert fájni fog a hasa

E szerint a kicsi gyomrában pangó korábbi tejre rátöltésre kerül a friss tej és ez okozza a hasfájást. Szerencsére semmi alapja nincs ennek a tévhitnek. Nyugodtan lehet akár félóránként is szoptatni, semmilyen emésztési nehézséget nem fog okozni az újszülöttnél.

3. Este nincs elég tejem, pótolnom kell

szoptatás anyatej

Az anyatej összetétele és mennyisége napszakonként változik. A nap első felében bőséges, de hígabb a tej, a nap végére csökken a mennyiség, ugyanakkor sűrűbb lesz tápanyagokban. Ezért nem szabad megijedni, ha délutánra-estére puhábbnak, üresebbnek érződik a mell, ugyanannyira jól tud lakni vele a csecsemő.

4. Nem elég tápláló/túl vizes a tejem

Ez a tévhit sokszor azon alapul, hogy az anya elkezd fejni, majd pár perc után abbahagyja és azt látja, hogy szinte áttetsző a teje. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem elég laktató a kisbaba számára. Tudnod kell, hogy egy etetésen belül is változik a tej összetétele! Először az ún. elsőtej érkezik a baba szájába, ami a szomját oltja, ugyanis vizesebb. Később, körülbelül az evés 10-15. percétől egyre töményebb folyadék jön, ezt nevezzük hátsó tejnek. Éppen ezért nem szabad idő előtt áttenni a másik mellre a kisbabát, mert éhes maradhat, ha nem jut hozzá a zsírosabb “falatokhoz”.

5. Malátaital, teakeverék, homeobogyó, ásványi nyaklánc segítenek a tejtermelésben

Semmilyen tudományos bizonyíték nincs ezeknek a jótékony hatására! Persze mivel sokszor az idő magától is megoldotta volna a problémát, ezért utólag ezekre a „csodaszerekre” fogják sokan a sikert. Hatalmas üzlet a kismamák szorongására építeni, de a placebo hatáson kívül, nem számíthatsz sokra ezektől.

6. Anyám se tudott szoptatni, nekem se fog menni

Az előző generációhoz tartozó nagyszülők szívesen emlegetik saját élményeiket, sajnos a rosszakat is. Ezzel akaratlanul is beletáplálják a negatív várakozást a leendő anyába, aki nem fog bízni a saját testében és emiatt könnyebben fel fogja adni a küzdelmet az anyatejért.

szoptatás anyatej mell

Pedig sokszor banális okok álltak a nagymamák saját kudarcélményei mögött: az akkori hivatalos ajánlások alapján túl korán megkezdett hozzátáplálás, rendszeres cumiztatás, szigorúan betartott 3 óránkénti etetés, tápszeres kiegészítés, stb. Valójában azonban ha betartod az anyatejes táplálás aranyszabályait, akkor nagy eséllyel akkor is sikeresen szoptatni fogsz, ha ezzel te leszel a családodban az első.

7. Csúnya melleket eredményez a szoptatás

Sajnos nagyon gyakori, hogy szoptatás abbahagyása után puhábbak, kevésbé teltek lesz a keblek. Ebben számos tényező közrejátszik és a legtöbb tulajdonképpen nem a szoptatással áll szoros összefüggésben!

Nem mindegy mennyit hízol és fogysz terhesség alatt és után. A nagy súlyváltozás a bőrön nyomot hagy: jobban kinyúlhat egy három kosárméret-növekedést “elszenvedő” mellen, mintha csak egy méretnyit kell nyúlnia. A mellméretet erősen befolyásolja az ösztrogén és a progeszteron szint, amelyek erősen ingadoznak terhesség és szülés során – tehát azoknak is változhat a mellük negatív irányba, akik egy percig sem szoptattak!

Emellett öröklött tényezők is befolyásolják, hogy milyen mellekkel kell szembenézz, ha abbahagyod az anyatejes táplálást. 1-1,5 év is szükséges lehet, hogy újra visszaépüljön némi zsírszövet a mellekbe, tehát addig még javulhat az összkép magától! Vigasztaljon a tudat, hogy gyerekvállalás nélkül is hat a gravitáció, puhulnak a mellek az idők során, “csak” egy kicsit előrébb hozza az amúgy is bekövetkező amortizációt a szoptatás. Mellizom-tornával, megfelelő melltartó használatával segíthetsz a helyzeten.

8. Elő kell készíteni a melleket a szoptatásra

Tévhit a szoptatásról

Egyes, régi kiadású szoptatási kézikönyvekben találkozni olyan hajmeresztő ötletekkel, minthogy valamilyen érdesebb felületű szivaccsal vagy más kellemetlenséggel dörzsöljük még kismamaként a mellbimbónkat, hogy edződjön a szoptatásra. Sőt, a fejés gyakorlását is javasolják előre. Egyiket sem szabad, semmi hasznuk, csak felesleges fájdalmat okoznak!

9. Csak az a jó anya, aki évekig szoptat

Sokszor túl nagy a nyomás a kismamákon, ha szeretnének szoptatni. Mindenhol a WHO minimum két éves korig tartó szoptatási irányelvét lobogtatják, ami ijesztő lehet elsőre. Beláthatatlanul hosszú idő az a két vagy még több év! Pláne 9 hónapnyi terhesség, majd a szülés viszontagságai után… Pedig a kisbaba táplálásának módja nem határozza meg, hogy ki mennyire jó anya.

Sokan szeretnének szoptatni, de különféle okokból nem tudtak végül annyi ideig, ameddig tervezték. Például letapadt a nyelvféke a kisbabának és nem vették észre vagy az anyának erős gyógyszert kell szednie betegség miatt. Vagy egyszerűen tévhitek sokasága miatt nem tudta kezdő szülőként hogyan kell jól szoptatni. Legyünk egymással támogatók és megértők ebben a témában (is)!

Ha téged is érdekel:

  • Hogyan ébresszünk aluszékony újszülöttet?
  • Hogyan kell helyesen mellre tenni a babát?
  • Mik a hatékony etetés jelei?
  • Milyen szoptatási testtartások léteznek és melyik mire jó?
  • Mi a prolaktin szerepe a szoptatásban?
  • Miből tudom, hogy eleget eszik a kisbabám?

… ezekre és még számos kérdésre választ kaphatsz az Anyatejút című online tudáscsomagból! Kattints ide a részletekért!