Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Miért jobb az anyatej, mint a tápszer?

Sokan elsőre nem látják miért jobb az anyatej, mint a tápszer. A tápszergyártók szeretik az anyatejjel egyenértékűnek láttatni a terméküket: hiszen ugyanúgy hízik tőle a gyermek. Kell ennél több? Igen!

Az anyatej csodálatos tulajdonságairól könyvtárnyi szakirodalom és kutatás van már, de még mindig fedeznek fel újabb és újabb pozitív hatást. Nyugodtan kijelenthetjük, az anyatej igazi „superfood”. Lássuk hát miért olyan csodálatos!

Miért jobb az anyatej, mint a tápszer – 10 tény, ami ámulatba ejt

  1. Az anyatej mindig alkalmazkozik a kisbaba életkorához – A koraszülötteknek, az időre született újszülötteknek, a 3-, 6-, 9- és 12 hónapos babáknak teljesen más összetételű anyatejet termel az édesanyjuk szervezete! Mindig az aktuális fejlődési szakaszhoz illeszkedő tápanyagokat juttatva így a kicsibe.
  2. A legjobb gyógyszer betegség esetén – ha elkap valami kórokozót a kisbabád, az anyatejben automatikusan megjelennek azok az antitestek, amelyekkel gyorsabban küzdi le a betegséget. Sőt, ha te leszel beteg vagy más a környezetedben, az antitestek akkor is megjelennek az anyatejben, így védve a gyermeked. Emiatt sokkal kevesebbszer lesz beteg egy anyatejes baba, mint tápszeres társai.
  3. A legkönnyebben emészthető táplálék – a tápszerekhez képest sokkal kisebb eséllyel okoz szorulást.
  4. Csökkenti számos gyermekbetegség esélyét, mint pl. belső fül gyulladás, légúti megbetegedések.
  5. Segít megelőzni a fogászati problémákat – Szépen záródó fogsort és, egyenesen növő fogakat eredményez. A szuvasodásnak is kisebb lesz esélye, és az arc- és szájizmok edzésével a beszédfejlődést is támogatja a szoptatás.
  6. 25%-kal csökkenti az elhízás kockázatát.
  7. Az első 6 hónapban tökéletesen fedezi a csecsemő tápanyag szükségletét – Nincs szükség semmilyen kiegészítésre, még vízre sem, ezáltal a legegyszerűbb, legkényelmesebb módja a gyermek táplálásának.
  8. Pszichésen is segíti a babát, biztosítja számára automatikusan azt az intim közelséget, testkontaktust, amelyre a nagyvilággal ismerkedő csecsemőnek szüksége van. Segíti a kognitív fejlődését.
  9. Anyát is védi későbbi egészségügyi kockázatoktól: csökkenti a mell- és petefészekrák, valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét.
  10. Karcsúsítja a szoptató anyát, hiszen rengeteg kalóriát éget el egy másik kis ember táplálása. Egy amerikai kutatás azt találta, hogy a nem szoptató anyáknak átlagosan 7,5 cm-rel volt nagyobb a derékbőségük a szoptató társaikhoz képest.

Az anyatejes baba sosem beteg?

Az anyatej fontosságát megkérdőjelező, elterjedt ellenérv, miszerint „mi is tápszeren nőttünk fel, mégis makkegészségesek vagyunk, bezzeg a sógornőm évekig szoptatta a fiát, mégis állandóan betegeskedik a gyereke”. Ez a helyzet ahhoz hasonló, mint amikor a szomszéd bácsi láncdohányos 40 éve, még sincs semmi baja, a kollégánk viszont tüdőrákos lett, pedig soha nem szívott egy szálat se. Ettől még senkit sem fogunk dohányzásra buzdítani, ugye?

miért jobb az anyatej a tápszernél
anyatej – érdemes érte küzdeni

Egyértelmű a fenti felsorolásból miért jobb az anyatej, mint a tápszer. Ezek tudományosan bizonyított tények. A gyermek későbbi egészségére határozottan jó hatással van a szoptatás. De nem mindenható csodaszer!

Számos dologtól függ, hogy ki mennyire kap el különféle betegségeket. Ezek közül az anyatej csak az egyik tényező. Erősen befolyásolja az immunrendszerünket, hogy milyen géneket örököltünk és mennyire egészséges a környezet, amiben élünk – hogy csak további két dolgot említsek, de ennél is bonyolultabb a képlet valójában. 

Tehát egy betegeskedésre hajlamosabb gyermeknél szinte biztosra vehetjük, hogy még több betegséget kapna el és rosszabbul is viselné ezeket, ha csecsemőként nem jutott volna anyatejhez. 

Érdemes tehát küzdeni azért, hogy minél több ideig szoptassuk a gyermekünk. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a leendő anyáknak tisztában kell lennie az anyatejes táplálás trükkjeivel és lehetséges buktatóival is. Ha szeretnél erről többet tudni, olvasd el ezt.