Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

A legjobb esti rutin tippek

Már egészen kicsi korban érdemes bevezetni egy megnyugtató esti rutint. Az egymást mindig ugyanabban a sorrendben követő lépések sorozata segít a kisbabáknak elválasztani a nappali és az esti üzemmódot. Biztonságérzetet és keretet ad a kicsiknek, akik így könnyebben ráhangolódnak az alvásra. A legjobb esti rutin tippek ehhez adnak ötleteket!

Vannak babák, akiket csak letesznek a kiságyba és maguktól elalszanak. És van a többség, akiknek kisebb-nagyobb külső segítség kell, hogy kellőképpen el tudjon lazulni a nagy éjszakai alvás előtt. Az esti rutin ehhez egy remek eszköz. 

Az esti rutin lépései

Ebben nincsenek kőbe vésett szabályok. Az esti rutin tippek akkor jók, ha a gyermek felspannolása helyett a megnyugtatására, elcsendesítésére szolgálnak. A lényeg, hogy lehetőleg ne tartson az egész tovább 5-10 percnél.

Piciknél elég 3-4 lépéses rutin, a nagyobb gyerkőcök esetében úgyis ők lesznek előbb-utóbb a kezdeményezői újabb és újabb esti rutin lépéseknek. Ennek azért szabjunk egy egészséges határt. Ha túl sokáig tart ugyanis a búcsú, akkor a gyerek azt könnyen játékidőnek értelmezi és aktív marad.

A legjobb esti rutin tippek

  • Fürdés illóolajjal – egy meleg fürdő a kiskádban egy elalvást segítő illóolajjal (pl. levendulás fürdetővel) garantáltan megalapozza a nyugtató légkört
  • Csiklandozás – az esti rutin elején jöhet egy kis dögönyözés, csiklandozás. Szuper testtudata lesz tőle a gyermekünknek és nem utolsósorban a nevetés a legjobb szorongás- és félelem oldó csodaszer! Csak vigyázzunk, ne vigyük túlzásba!
  • Masszázs – külön oktatják is a babamasszázst, de tulajdonképpen bármilyen finom simító mozdulat jöhet. Ajánlott fürdés után enyhén babaolajos kezünkkel a kicsi bőrét végigsimítani párszor. A közvetlen testi érintés szintén szuper ellazulást segítő módszer.
  • Meseolvasás – a mese könyvből az igazi! Együtt bekuckózva a fotelben, ágyban igazi kapcsolódás szülő és gyerek között. 
  • Búcsú a szobától – sokan esküsznek rá, hogy a közös búcsú a gyerekszoba ikonikus tárgyaitól (pl. ajtó, ablak, kiságy, kedvenc játékok) segít tudatosítani a kicsiben, hogy most már tényleg minden és mindenki aludni megy. (Vedd a kezedbe a gyermeked, menj oda az ajtóhoz és simizd meg egy “Jó éjszakát, ajtó!” mondat kíséretében.)
  • Hátsimogatás – Ezt már érdemes a kiságyban fekvő gyermekünknél bevetni. A simogatás az elején lehet erőteljesebb, aztán fokozatosan legyen egyre finomabb a mozdulat. Így nem lesz olyan hirtelen váltás, amikor abbahagyjuk.
  • Éneklés – az altatódalok önmagukért beszélnek. Érdemes ezzel zárni az esti rutint, amit már a sötétben ejtünk meg. 

Nem tudod mit dúdolj? Írtunk egy szuper összefoglalót az altatódalokról.

A fenti esti rutin tippek természetesen csak ajánlások. Ennyi mindent nem kell, sőt, nem is szabad bevetni az esti rutin alatt, hiszen erre a műfajra is igaz: a kevesebb több. Válaszd ki a neked tetszőket és élvezzétek a közösen töltött minőségi időt a gyermekeddel!

Szeretnél egy életre szóló ajándékot adni gyermekednek? Nézd meg mi az, amit felnőttként is örömmel fog kézbe venni a kisbabád.