Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

A természetes szülés fáj. De meg tudod csinálni!

Minden várandóst elér előbb-utóbb a pánikszerű érzés: úristen, nemsokára szülök! Azt már kislánykorunk óta tudjuk, hogy a természetes szülés fáj. Két hüvelyi szülés után azonban szeretnélek biztatni: menni fog! Sokkal könnyebb dolgod lesz, ha felkészülsz arra mi vár rád a szülőszobán. Ebben segítek most.

Rengeteg horrortörténet kering az interneten és ismerősi körben is. Van, aki sokkolódik ezektől, más inkább meghallgatja, hogy tudja mire számítson. Akármelyik típusba tartozol, egyet jobb, ha megjegyzel: minden szülés más. Még ugyanannak a nőnek is különbözőképpen fájnak az egymást követő szülései.

Van értelme akkor mások szüléssztorijait meghallgatni? Szerintem van! Ha meglátod a közös pontokat ezekben és felkészülsz mentálisan életed legnagyobb fizikai kihívására.

Összehúzódás vagy fájás?

A latin “contractio” szó jelentése összehúzódás. A méh izmainak ritmikus összehúzódása teszi lehetővé, hogy a magzat a vajúdás során kinyílt méhszájon át préselődjön a világra. Ezeket az összehúzódásokat éljük meg egyre fájdalmasabbnak ahogy előrehalad a tágulás folyamata.

a természetes szülés fáj

Fontos lenne, hogy összehúzódásként gondoljunk erre a jelenségre. Egyrészt sokkal jobban leírja a funkcióját ez a szó, mint a „fájás”. Másrészt a vajúdás látens, kezdeti szakaszában (ami akár fél-egy nap is lehet!) csupán rövid ideig tartó, picit kellemetlen érzetet jelent, semmint fájdalmat. Csak az utolsó, aktív szakaszban csap át a fájdalmas tartományba ez az érzés. 

Harmadrészt így sokkal könnyebb lenne pozitívan gondolni rá, márpedig a szavak teremtő erejéről már biztosan hallottál. Fontos lenne, hogy szeretettel tudjunk viszonyulni a méhünk munkájához, amely az összehúzódásokkal segíti világra a gyermekünket.

Tudod már hol fogod őrizni a legszebb emlékeitek? Hová fogod leírni a kisbabád születésének történetét? Nézd meg mit ajánl több, mint 500 kismama!

A természetes szülés fáj, de másképp

A vajúdás során érzett fájdalom teljesen más jellegű, mint amiket korábban átéltél. Sokan hasonlítják vese- vagy epegörcshöz, menstruációs görcshöz, derákfájáshoz, de az igazság az, hogy minden korábbi fájdalom-tapasztalathoz képest merőben más lesz a vajúdás alatt érzett összehúzódás.

  1. Két kontrakció között szünet van. Tehát 5 perces fájásoknál például ez azt jelenti, hogy nagyjából 1 percig fájsz, utána pedig 5 percig egyáltalán nem! Ebben az öt percben olyan, mintha épp nem is szülnél. Tudsz kicsit erőt gyűjteni, pihenni ezidő alatt.
  2. Ennek a fájdalomnak lesz egy elképesztően pozitív eredménye: a kisbabád. Így próbálj úgy tekinteni erre az egészre, hogy minden egyes összehúzódással közelebb kerülsz a pillanathoz, amit már 9 hónapja vártál és tényleg mindjárt a karjaidban tarthatod a gyermeked! 🥰
  3. Amint kint van a baba, az egész fájdalmat mintha elvágták volna! Akkora megkönnyebbülést fogsz érezni, mint még soha.Ráadásul egy speciális hormonkoktél hatására pár nap után már alig tudod majd felidézni pontosan mit éltél át a szülőszobán. Elfelejted hamar.
a természetes szülés fáj, de megéri

„A szüléseim fájtak, de a tudatom teljesen módosult állapotba került és szinte természetfeletti erőt éreztem magamban, Kicsit mintha egy akciófilm főhőse lettem volna. Tudod, akinek a kulcsjelenetben nagyon-nagyon-nagyon szorítani kell, hogy sikerüljön az utolsó pillanatban kiugorni a kisikló vonatról/megállítani a robbanszószerrel teli kamiont/megugorni az előtte lévő akadályt. Nekem is szurkolt a férjem, a szülésznő és a nőgyógyász is egyszerre, hogy nyomjonnyomjonnyomjon… éééés végül sikerült! Izzadtan, maszatosan, de büszkeségtől és az adrenalintól boldogan ölelhettem magamhoz először a kislányom, majd két évvel később a kisfiam. Minden küzdelmet megértek. ❤️”

Könnyítsd meg a szülésed!

A természetes szülés fáj, de a vajúdási és kitolási szakaszt is felgyorsíthatod, így megspórolhatsz magadnak több órányi fájdalmat. Ennek egyik legjobb módja a rendszeres datolya fogyasztás az utolsó hetekben. Less bele cikkünkbe, amely ennek a csodás gyümölcsnek a hatásáról szól! 

Könnyű szülést kívánunk!

Szoktál néha szorongani az előtted álló szülés élmény miatt? Szerezd be innen ingyenes szülésfelkészítő tudáscsomagunkat és várd magabiztosan életed legmeghatározóbb napját!