Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Első napok egy újszülöttel: így értsd meg őt

Az első napok egy újszülöttel otthon nagyon izgalmasak és ijesztőek lehetnek. Ideális esetben a születés után is az édesanyja testéből táplálkozik a gyermek, de át kell állniuk az addigi folyamatos, köldökzsinóron keresztüli táplálásról az anyatej termelésére és befogadására. Ez sokszor nem megy zökkenőmentesen.

Sokan készülnek a terhességükre és a szülésükre tanfolyamok, könyvek, fogadott szakemberek segítségével, de a szülés utáni időkre kevesen gondolnak. Így hatalmas csalódásként élhetik meg, ha nem megy olyan egyszerűen az anyatejes táplálás, mint ahogy elképzelték.

Rengeteg tévhit kering a kismamák között és sajnos az újszülött osztályon a legritkább esetben kapják meg a megfelelő tájékoztatást a frissen szült anyák a csecsemős nővérektől. Pedig ha elmondanák nekik hogyan működnek az újszülöttek, sokkal nyugodtabban és türelmesebben élnék meg az első napokat. Ezzel a hiánypótló szándékkal szedtük össze most a legfontosabb tudnivalókat!

10 tény, aminek az ismeretével könnyebbek az első napok egy újszülöttel

 1. Egy időre született újszülöttnek van tartaléka zsír formájában, így meg sem kottyan neki, ha az első napokban csökken a súlya. Akár 7-10% súlyvesztés is teljesen normális! Amint beindul a tejtermelés, gyorsan visszaszedik ezt a pár dekát.
 2. Az újszülött még nem érez éhséget. Ezt az érzést korábban nem ismerte, hiszen a köldökzsinóron keresztül 0-24 ótában kapta az enni-innivalót az anyaméhben. A kinti élet egyik első nagy leckéje, hogy hogyan kell befogadnia a folyékony táplálékot és hogyan kell azt emészteni, majd ürítenie.
 3. Az újszülött gyomra kisebb dió méretű, csak egy hét alatt tágul sárgabarack méretűre. Ez a kis tartály gyorsan tele lesz és gyorsan ki is ürül. Tehát nem egyszerre nagy mennyiséget igényelnek a kisbabák, hanem sokszor keveset.
 4. Az első pár napban még csak előteje van az anyának. Ez kevés, de annál sűrűbb és értékesebb folyadék. Már pár cseppje is segíthet a sárgaság megelőzésében, ezért fontos, hogy már akkor próbáljon enni a gyerek, amikor még úgy tűnik, hogy nincs semmilyen tej!
 5. Az anyatej kereslet-kínálat alapon termelődik, azaz minél több inger éri a mellet a baba részéről, annál többet fog termelni. Ezt pedig gyakori szoptatással tudjátok elérni. A melleknek természetesen kell egy kis idő, mire „átmegy az üzenet” és nagyobb fokozatba kapcsolnak a tejtermelő mirigyek. Légy türelmes, pár nap és beindul a „tejüzem”. 🙂
 6. Az ún. tejbelövellés nagyon gyakran csak a kórházból hazatérés után, a 3-5. napon következik be. Szerencsére ahogy fent láthattuk, ennél hamarabb nem is éreznek éhséget a kicsik és még a gyomruk is nagyon apró – a természet összehangolta a baba igényeit és az anya tejtermelő képességeit!
 7. Normális, ha csillagokat látsz a fájdalomtól szoptatás közben az első napokban. Edződniük kell a mellbimbóknak. Ez legfeljebb pár napig tarthat, ha utána is fáj, akkor a szoptatás technikája nem megfelelő!
 8. Az a legbiztosabb jele, hogy helyes a baba technikája, ha szoptatás közben méhösszehúzódásokat érzel az első 2-3 napban. Erős, menzesz-szerű görcseink is lehetnek. Ez kellemetlen jelenség, de gyorsítja a méh regenerációját, eredeti méretre csökkenését!
 9. A szoptatást sokat kell gyakorolnotok az első napokban, de nem azért, mert különben éhen halna a gyermek! A technika helyes megtanulása a fő funkciója ilyenkor a sokszori mellre tételnek. Ha már beindult a tej és a pici is ügyesen eszik, akkor maguktól ritkulni fognak ezek az alkalmak, addig kell kitartani!
 10. Természetes, ha besárgul egy újszülött, ez egy élettani jelenség, a magas bilirubin érték okozza, amit az anyatej fog kimosni a szervezetéből pár nap alatt. Ha nagyon magas ez az érték, akkor sajnos aluszékony lesz a baba és emiatt nem jut elég folyadékhoz, ami kiszáradáshoz vezethet. Ezért is kell ébreszteni és cicire tenni a piciket legalább 4, de inkább 2-3 óránként az első napokban! Ha szükséges, akkor kék fény alá fogják tenni a kórházban, ami szintén segít a bilirubint lebontani.

Egy újszülött gyomrának mérete

Az első 5 nap szoptatási kihívásai

0-24 óra

Ideális esetben szülés után nem viszik el az újszülöttet, hanem rögtön az anya hasára, mellkasára teszik. A kisbabákban az első egy-két órában a legerősebb az úgynevezett szopó reflex, így ezt mindenképp ki kell használni és hagyni kell, hogy a baba találja meg a mellet. Ha nem megy neki, akkor óvatosan magunkhoz húzzuk őt és az alsó ajkához érintjük a mellbimbót. Ha nagyra nyitotta a száját, akkor jó eséllyel rá tud csatlakozni a bimbóudvarra. Minél nagyobb részt vegyen a szájába az udvarból!

Az első 24 órában még sokat, akár 5-6 órát is alszanak egyben a csecsemők, – hiszen ők is kimerültek a születésben -, de amikor ébren van, mindig próbáld mellre tenni! Egyébként pedig használd ki a nyugodt órákat és te is aludj, ha bírsz!


24-48 óra 

Ez a nap már küzdelmesebb lesz. Sokat sírnak a babák, mert még új nekik minden inger (elindul a bélmozgás, a hőháztartásuk még nem tökéletes, az éles fények és hangok szokatlanok, stb.). Anyatej még nincsen általában, csak előtej (hivatalos nevén kolosztrum), ezért gyakran tegyük mellre a babát, hogy a technikát gyakorolja és a mellet stimulálja. Ha két szoptatás között is sír a picur, akkor sok bőrkontaktussal tudjuk megnyugtatni, hogy hallja az ismerős szívverésünket és bepólyálással, ami az ölelő anyaméh biztonságát idézi. A finom ringatás és dúdolás is megnyugtatóan hat rájuk.

első napok egy újszülöttel
Újszülött baba szoptatása

A friss szülők nehezen viselik, ha egész nap sír a gyermek. Tápszert kérnek végső kétségbeesésükben. Ezt sajnos még sok helyen odaadják első szóra – hogy a szülő lenyugodjon. Hiszen lám, a kiegészítés után abbamaradt a sírás!

Csakhogy ennek nem az az oka, hogy éhes volt a gyermek, hanem a tápszer egy nagyon sűrű táplálék, az emésztése elveszi a csecsemő minden energiáját – ezért hamar álomba merül utána. Körülbelül, mintha megennél egy jó nagy tányér marhapörköltet krumplival és kenyérrel. Cserébe cumizavart okozhat az arra hajlamos babáknál és megnehezítheti a szoptatásra tanítását az újszülöttnek.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor muszáj tápszerhez nyúlni, ez esetben nagylyukú cumisüveg helyett próbáld kanállal, pohárból, fecskendőből vagy más szoptatásbarát módon adagolni a táplálékot. Ha nincs ilyenre lehetőséged, akkor se ess kétségbe, mert 1. vannak „elronthatatlan” gyerekek, akik cumisüveg után is ügyesen tudnak szopizni, 2. kitartással és türelemmel a legtöbb gyermek képes átállni a kizárólagos szoptatásra. Otthon, nyugodt körülmények között lesz lehetőségetek sokat gyakorolni.

A mellbimbó ekkor már biztosan fáj szoptatás közben, ez most még normális. Ha jó a baba technikája, akkor is fájhat pár napig, amíg a bimbó megszokja a kiképzést, de utána el kell múlnia! Ha nem múlik, akkor rossz a baba technikája, forduljunk minél hamarabb szoptatási tanácsadóhoz!

Lemosást nem igénylő bimbóvédő krém használata javasolt már első naptól, hogy megelőzd a mellbimbón lévő bőr kisebesedését!


48-96 óra 


Nincs mese: két-három óránként szoptatni kell, hogy minél hamarabb legyen elég tej! 4 óránál többet semmiképp ne aludjon egyben az újszülött a harmadik napon, mert az sárgaság gyanús – kérd ki a csecsemős nővérek illetve a neonatológus véleményét (bár valószínű, hogy ők maguktól hamarabb észreveszik a sárgaságot).

Ha nagyon aluszékony a csecsemő, ébreszteni kell, akár éjjel is. Ne várd, hogy sírással jelezze, hogy éhes, ugyanis csak körülbelül a 4-5. naptól éreznek éhséget a babák!  Onnantól fognak sírni a kajáért és akkora indul be a tejtermelés is rendesen – a természet jól kitalálta ezt, ne aggódj! 🙂

Ha téged is érdekel:

 • Hogyan ébresszünk aluszékony újszülöttet?
 • Hogyan kell helyesen mellre tenni a babát?
 • Mik a hatékony etetés jelei?
 • Milyen szoptatási testtartások léteznek és melyik mire jó?
 • Mi a prolaktin szerepe?
 • Miből tudom, hogy eleget eszik a baba?

akkor ezekre és még számos kérdésre választ kaphatsz az Anyatejút című online tudáscsomagból! Kattints ide a részletekért!

A kisbabáddal töltött minden első pillanat megérdemli, hogy örökké emlékezz rá! Ezzel sikerülni fog!