Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

5 szuper könyv kezdő szülőknek

Milyen egy jó gyereknevelési könyv kezdő szülőknek? Tudományos alapokon nyugszanak, gyakorlat-orientáltak és nem utolsó sorban élvezet olvasni soraikat! Bátran ajánlom az alábbi 5 könyvet neves pszichológus szerzők tollából.

Ahogy nyílik a kisbabánk értelme, úgy egyre több gyermeknevelési dilemma merül fel: mit adjunk neki játszani, hogyan dicsérjük jól, meddig lehet együtt fürödni, mikor hagyhatjuk először másokra hosszabb időre, stb. Emellett folyamatosan tükröt tart nekünk a szülői szerep és ebbe belenézni sokszor kényelmetlen. Van, akit már közvetlenül a szülés után maga alá temet az addig csak felgyűlő belső probléma-hegy és van, akinél később bukkannak fel a gondok régi családi titkok nem várt következményeként. 

5 könyv kezdő szülőknek, amit mindenképp olvass el

Jessica Joelle Alexander Iben Dissing Sandahl Gyereknevelés ​dán módra című könyve
Jessica Joelle Alexander – Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés ​dán módra

Jessica Joelle Alexander, Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

A dánok rendre a legboldogabb nemzetek rangsorának dobogós helyén végeznek minden felmérésen. Az alig 5-6 milliós ország adja mind a beltéri játékok (Lego) és a kültéri játékok (Kompan) legnagyobb gyártóit. Vajon van összefüggés e két tény között? De még mennyi!

Csak boldog gyermekekből válhat boldog felnőtt. A szerzőpáros – egy dán pszichoterapeuta anya és az amerikai anya, aki egy dán férfihez ment feleségül,-  annak jár utána, hogyan neveljünk életrevaló és magabiztos gyereket. 

Tetszett:

 • A könyv tele van izgalmas kutatási eredményekkel és azokból levezetett gyakorlati tippekkel: hogyan dicsérjünk hitelesen, hogyan keretezzük át a negatív élményeket, hogyan tegyük empatikusabbá a gyerekeket, hogyan kerüljük el az ultimátumokat, hatalmi harcokat (pl. a kiabálást) a gyermekek nevelésében. 
 • Megtudjuk mi is az a misztikus hygge és hogyan tudod te is megvalósítani a saját otthonodban.

Nem tetszett: 

 • Lehetne hosszabb a könyv! 🙂 Még szívesen olvastam volna a dánok hétköznapjairól, mert rengeteget lehet tőlük tanulni a harmonikus életvezetésből. 
 • Első belelapozásra túl általánosnak, szinte semmitmondónak tűnhetnek a dán módszer alappillérei (játék, hitelesség, átkeretezés, empátia, ultimátumok nélkül, együttlét), de végigolvasva a fejezeteket, rengeteg tippet kapunk, ami a hétköznapi életben is bevethető.
 • A könyv kivitelezése gyenge minőségű, már első olvasás után a puha fedél és a ragasztott gerinc erősen viseltessé vált, sajnos nem fogják a generációk egymás után forgatni.

Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor című könyve
Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

A szerző döbbenetes tapasztalatával indítja a könyvét: poszttraumás stressz tünetei nem csak a háborús övezetekben felnőtt gyerekeknél figyelhető meg, hanem a jóléti társadalmakban felcseperedőknél is. Payne pszichológusként ennek az okát kutatta és arra jutott, hogy ha sok apró stresszhelyzet összeadódik a mindennapokban, az felér egyetlen nagy trauma hatásával. Ez sajnos sokkal gyakoribb jelenség, mint gondolnánk! De mi okozza ezt a káros hatást a békében, bőségben felnövő generációban?

Röviden összefoglalva: a négy túlzás. A túl sok tárgy, túl sok választási lehetőség, túl sok információ, túl nagy sebesség. Ha ezeket alaposan szűrjük, egyszerűsítjük, csökkentjük, akkor elképesztő eredményeket tapasztalhatunk. Egy saját kísérlet során megfigyelte Payne és csapata, hogy a figyelemzavarosként diagnosztizált gyermekek több, mint kétharmadánál eltűntek a túlzó, diszfunkcionális viselkedések az egyszerűsítési program bevezetése után! Ennek a programnak a lépéseit magyarázza fejezetről fejezetre, részletesen az író.

Tetszett:

 • Konkrét, gyakorlati tippeket a nyugodtabb, boldogabb gyermekkor szervezéséhez. Ilyen jól hasznosítható ötlet a játékok szelektálásához adott útmutató vagy a családi vacsorák kaja-tematikus napjai.
 • Rámutat az összefüggésekre és a mindennapi rituálék jelentőségére, mint például a fürdetés közben megejtett gyermek-szülő beszélgetés nyomáskiegyenlítő szelep-funkciójára.
 • Átélhető esettanulmányok, amelyek segítenek bemutatni az elvi ajánlásokat a hétköznapi életbe átültetve.

Nem tetszett:

 • Sokszor túl tudományos, néhol már-már filozofikus írói stílus.
 • Száraz, tömény szóáradat, sehol egy kép, egy táblázat, ami könnyítené az olvasottak feldolgozását.

dr Belső Nóra Szülés utáni depresszió című könyve
dr. Belső Nóra: Szülés utáni depresszió

Dr. Belső Nóra: Szülés utáni depresszió

Bátran ajánlom ezt az olvasmányt mindenkinek, akiben egy cseppnyi szorongásra és/vagy perfekcionizmusra való hajlam lakik. A pszichológus szerző nagy empátiával mutatja be milyen út vezet a szülés utáni depresszióhoz és hogyan lehet belőle – általában meglepően hamar – kijutni. 

Számba vesz minden olyan tényezőt, ami hajlamosítja az ember lányát erre a betegségre: szorongó alap természet, a hormonok hullámvasútja, a bennünk lévő elvárás-hegyek, amelyekre a környezet is rátesz sokszor egy lapáttal – így válik megmászhatatlanná csúccsá a tökéletes anyaság mítosza. Szerencsére kitér a könyv az apák szorongásaira is, hiszen ők is mindig ott vannak a képletben. Hatalmas a szerepük, hogy enyhítsék a baby blues vagy a szülés utáni depresszió tüneteit.

Tetszett:

 • Érezni a könyv minden során, hogy a szerző is anya, aki átélte azt a módosult tudatállapotot, amibe terhesen, majd szülés és a baba gondozásával töltött hónapok alatt kerülnek a nők. 
 • Megértéssel, ugyanakkor objektív szemmel vezeti végig az olvasót a leggyakoribb probléma-forrásokon: a túl sok információ okozta zavar és tartós félelem a kismamákban illetve az ideálisnak gondolt szüléshez való ragaszkodás, majd az ettől való eltérés traumája.
 • A könyv stílusa is gördülékeny, nehéz letenni.

Nem tetszett: 

 • Lehetnének jobban strukturáltak a fejezetek.
 • Kicsit jobban “eladhatná magát” a könyv, mert ez a problémakör sokkal több embert érint kisebb-nagyobb mértékben, mint amit a címe sugall!

Vekerdy Tamás Jól szeretni című könyve
Vekerdy Tamás: Jól szeretni

dr. Vekerdy Tamás: Jól szeretni

Vekerdy Tamást nem kell bemutatni senkinek, már életében fogalommá vált. A gyermeklélektant nem csak mélységében értő, de érző pszichológus ebben a könyvében is elképesztő szenvedéllyel mesél nekünk a legkisebbek lelki világáról. Rengeteg olyan kisebb-nagyobb témáról elmondja véleményét – és nemzetközi kutatások bizonyítékait -, amely minden szülőnek előbb-utóbb fejtörést okoz.  Ilyen dilemma például, hogy el lehet-e kényeztetni egy gyereket? Szabad-e együtt fürödnünk vele? Mikor fejlesszük a tehetségét? Hogyan lesz önbizalma? Mit mondjunk neki, ha halál történik a családban? 

Emellett helyre teszi az olyan jelszavakat, mint például a „kötődés”. „Fix elvek”, dogmák szerint nevelni látszólag könnyű, mert kész sablonokat nyújtanak a szülőknek, de hosszútávon valójában nehezebb, mert kevésbé eredményes, kevésbé hiteles. Vekerdy szerint az egyetlen gyümölcsöző, de egyben nagyon fárasztó út, ha minden egyes helyzetben újra meg újra a belső hangunkra és a saját gyermekünkre figyelve döntünk.

Tetszett:

 • Mintha nem is könyvet olvasnánk, hanem a Tanúr Úr mellett ülve hallgatnánk az anekdotáiba fűzött jótanácsait a gyermeknevelésről.
 • Keresetlen őszinteség süt a könyv minden sorából, nincs mellébeszélés, csak a lényeg.
 • Rengeteg irodalmi-történelmi idézet színesíti a mondanivalót, tanulságos látni, hogy sokszor bizony tényleg „nincs új a Nap alatt”, legfeljebb a modern idők embere elfelejti az ősök tudását.

Nem tetszett:

 • Az élőbeszédszerű, csapongó gondolatokat néha nehéz elsőre követni, ami lassítja a mondanivaló befogadását. Érdemes tehát újra és újra elővenni!
 • Szedett-vetett a könyv struktúrája, olyan, mintha Vekerdy egy ültő helyében elmondta volna mit gondol hogyan kell jól szeretni a gyermekeinket, de senki sem fésülte volna át utólag a rengeteg sort.

Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyve
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Dr. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Látszólag kilóg a sorból ez a könyv, hiszen nem kifejezetten a gyermekvállalás témájával foglalkozik, de aki elolvassa, hamar megvilágosodik, hogy miért kulcsfontosságú, hogy tisztában legyünk a családi mintáinkkal.

Mindjárt a könyv elején közérthető példákon keresztül mutatja be a pszichológus szerző, hogy már az a tény, hogy minket vágytak-e szüleink vagy nem kívánt terhességből születtünk, mennyire meghatározta milyen emberekké váltunk. Szintén nagy terhet ró a személyiségre, ha másik neműnek várták vagy egy elhunyt testvért kellett „helyettesíteni” egy életen át. Ezek a hatások pedig erősen befolyásolják, hogy mi magunk milyen szülőkké válunk!

Hasonlóan káros következménnyel járnak a családi tragédiák (pl. kitelepítés, munkatábor, korai árvaság). Ezek több generáción át éreztetik tudattalan hatásukat, többek között kötődési nehézséget, depresszióra való hajlamot okozva. Ezeket a jelenségeket csak a teljes családi kötelékrendszer feltárásával és alapos szembenézéssel lehet gyógyítani. 

Minden leendő és gyakorló szülőnek érdemes tehát tudatosítania a reá ható transzgenerációs traumákat, hogy a saját gyermekeinek már ne adják tovább ezeknek a negatív következményeit.

Tetszett:

 • Magával ragadó stílus, nehéz letenni a könyvet.
 • Minden fejezet végén önismereti kérdésekkel segít felszínre hozni és azonosítani a mélyben lappangó problémákat.
 • Segít rendszerben látni magadat, tudatosítani a múlt örökségét és a jövőre (elsősorban a gyermekedre) gyakorolt hatását.

Nem tetszett:

 • A könyv kivitelezése gyenge minőségű, már első olvasás után a puha fedél és a ragasztott gerinc erősen viseltessé vált,  sajnos nem fogják a generációk egymás után forgatni.

Egy kisbaba érkezése rengeteg izgalmas pillanatot hoz az életünkbe. Ha szeretnéd ezeket az élményeket összegyűjteni és átadni a felcseperedő gyermeked számára, akkor egy babanaplóra van szükséged! Olvasd el mire jó ez az emlékkönyv!