Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Milyen mesét meséljünk? Avagy mesék a legkisebbeknek is

A mesélést nem lehet elég korán kezdeni. Némely szülő ezt annyira komolyan is veszi, hogy már a pocaklakónak is mesél, már jóval azelőtt, hogy megszületne. Ezzel persze nincs semmi baj, mert bár a baba még nem érti miről is szól a mese. Ugyanakkor hallja a hangokat, amelyre reagál is, akár azzal, hogy megnyugszik tőle, akár azzal, hogy mocorogni kezd a pocakban. Az igazi mesék világ akkor válik majd érdekessé, amikor a baba megszületik. 

Érdekes kérdés, hogy mikor kezdjünk el valóban meséket mesélni a babának. A pici babáknak is sokan mesélnek, más pedig ezt tejesen feleslegesnek tartják, mondván a baba úgysem érti. Ebben persze van némi igazság, vagyis mindegy, hogy milyen mesét olvasunk egy csecsemőnek. A mese megértése jóval később jön majd.

Ugyanakkor nagyon is hasznos a mese már ebben a korban is, hiszen ha sokat beszélünk a babához hamarabb fog beszélni, gyorsabban bővül majd a szókincse, és persze maga a meseolvasás élménye is hamarabb lesz számára természetes. 

Melyik életkorban mit olvashatunk?

Ahogy az már a bevezetőben is említésre került, a mesék egy éves kor alatt még nem a tartalmukkal érdekesek a gyerkőc számára, hanem a zeneiség, a ritmus lesz a fontos tényező. A versek és mondókák nagyon jó választást jelenthetnek ebben az életkorban. Egy éves kor felett már megjelenhetnek a mesekönyvek is, de még strapabíróbb, leporelló formában. Tartalmilag is még inkább a mondókák, a versek vagy a verses mesék lesznek érdekesek. 

A két év körüli gyerkőcöknek a rövidebb mesék és történetek már érdekesek lehetnek, elsősorban azok, amelyek ismerős dolgokról szólnak, mint az esti lefekvés, a séta vagy az ebédelés. Ebben a korban az sem ritka, hogy ugyanazt a mesét hallgatnák meg újra és újra. 

Három éves kor felett jöhetnek a láncmesék, ilyenkor lesz érdekes az állatmesék és tündérmesék világa is, mely akár hatéves korig is kitarthat. A kisiskolás korosztálynak viszont már a bonyolultabb cselekményű mesék lesznek izgalmasak, melyeket, ha már tudnak olvasni, inkább maguk olvasnának, mint hallgatnák a mesét. 

mesék
meghitt meseolvasás

A mesék világa a mesekönyveken túl

Bár a mesék igenis érdeklik a gyerekeket, egyre több szülő tapasztalja, hogy elég nehéz egy mesekönyvvel lekötni egy gyerkőcöt, mert inkább az okoseszközt nyomkodná, hiszen az az izgalmasabba számára. Ezt előnyünkre is fordíthatjuk szülőként. A mobilról vagy a tabletről történő meseolvasás már nem annyira szokatlan, a kiskamaszoknak pedig ezzel ki tudjuk elégíteni a technika iránti kíváncsiságukat is. 

Persze akkor sem kell lemondani a netes mesékről, ha kisebb a gyerkőc. Szülőként azt fogjuk tapasztalni, hogy a mesekönyveken túl is több ezer mese áll a rendelkezésünk, akár hangosmese formájában is. A meskete.hu is egy olyan portál, ahol rengeteg hazai meseíró osztja meg a műveit, verseket és meséket egyaránt. Már a legkisebbeknek is találhatunk megfelelő mondókákat, verseket, de akár rövidebb meséket is!