Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

5+1 tipp a testvérféltékenység megelőzésére

Mikor egy új taggal bővül a család, a legnagyobb kihívást gyakran a nagyobbik gyermek féltékenységének kezelése jelenti. Ahhoz, hogy a nagy kevésbé legyen féltékeny a hamarosan érkező kistestvérre, fontos, hogy már a várandósság alatt felkészítsük őt a változásokra. Íme néhány bevált gyakorlati ötlet, hogyan tehetjük ezt meg.

A testvérek közti kapcsolat egy bonyolult képlet eredménye. Rengeteg tényezőtől függ. Kezdve a korkülönbségtől, a nemeken és különböző személyiség típusokon át egészen a szülők saját gyermekkori tapasztalatáig. Ráadásul a testvérek közti viszony időben is változik.

Készülj fel lelkileg, hogy nem lesz mindig rózsaszín csillámporos a kapcsolatuk. És ez teljesen természetes. Lesznek rázósabb időszakok, mert a féltékenység egy teljesen normális reakció az idősebb gyermek részéről. Viszont mi szülőként sokat tehetünk azért, hogy jól induljon a testvérek közti viszony! 

5+1 tipp a testvérféltékenység megelőzésére

1. Beszélgessetek az új családtagról

Kezdjetek el beszélgetni a babáról már jóval a születése előtt. Magyarázzátok el, hogy mi fog történni miután megszületik. Hangsúlyozzátok, hogy ugyanannyira fogjátok szeretni a nagyot, mint az új jövevényt. Mondjátok el, hogy milyen fontos szerepet fog betölteni a nagytestvér a kicsi életében. Szuper segítség ehhez egy tematikus esti mese. Szuper mesekönyvek készült már a kistesó érkezéséről.*

2. Közös készülődés a babára

Vonjátok be a nagyobbik gyermeket a babavárás izgalmaiba. Hagyjátok, hogy segítsen kiválasztani a babaszoba dekorációját, vagy válasszon ki egy játékot a kistestvérének. Ezáltal részesévé válik a várakozásnak, és úgy érezheti, fontos szerepe van a családban. Rajzolhat, festhet is a babának. A lényeg, hogy bevonódjon a várakozásba.

3. Saját idő a nagytestvérrel

Fontos, hogy a nagyobbik gyermek ne érezze, hogy kevesebb figyelmet kap. Törekedjetek arra, hogy négyszemközt is töltsetek időt vele. Nem kell, hogy ezek fél napok legyenek, elég 10-20 perc is, de az tényleg minőségi, csak rá fókuszáló idő legyen. Mondjátok el, hogy a saját “anyaidő” és “apaidő” akkor is a rendelkezésére fog állni, ha megérkezett a kistesó. 

4. A kórházi napokra készülés

Beszéljetek róla, hogy mi fog rá várni, amikor beindul a szülés. Ki fog rá vigyázni, hol lesz abban a pár napban. Rajzolhat, festhet valamit, amit majd a kórházi csomagba tesztek és amikor előveszed, rá fogsz gondolni. (Ha nagyobb a gyermek, készíthetsz egy szelfit a rajzával a kórházban és elküldheted apának, hogy mutassa meg neki. Ettől megnyugodhat a nagy, hogy nincs ott sem elfelejtve.) 

5. Szerepek és feladatok

Adjatok a nagyobbik gyermeknek kisebb feladatokat, amikor a baba megérkezik. Például hozhatja a pelust, a krémeket vagy ellenőrízheti a kád vizét, hogy elég langyos-e a kicsinek fürdetéskor. Ez növeli az önértékelését és segít abban, hogy fontosnak érezze magát a családban.

+1. A kistesó ajándéka

Jó belépő a kicsitől, ha “hoz egy ajándékot” a nagynak. Nem kell, hogy nagyértékű legyen, a lényeg, hogy egy pozitív élmény kapcsolódjon az új jövevényhez. 

A testvérféltékenység megelőzése nem könnyű feladat, de türelemmel és odafigyeléssel csodákra képesek lehetünk. A legfontosabb, hogy a nagyobbik gyermek érezze, hogy ő is fontos része a családnak, és az új testvér érkezése ezen nem változtat.

Hamarosan érkezik blogbejegyzésünk arról, hogy mit (ne) tegyél, ha konfliktus van a testvérek között. Iratkozz fel hírlevelünkre (az oldal alján) és garantáltan nem maradsz le róla!

*Bartos Erika: Brúnó meséi – Kistestvérek, nagytestvérek

Csapody Kinga: Tesó lettem

Egri Mónika és Kiss Judit Ágnes: Babaróka kistestvére