Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

5 tipp, hogy a fogmosás szórakoztató legyen gyermeked számára

A gyermekek fogainak egészségének megőrzése kulcsfontosságú, de a rendszeres fogmosás sok szülő számára csata lehet. Egy kis kreativitással azonban a fogmosás szórakoztató tevékenységgé válhat, amelyet gyermekeid várni fognak. Íme öt tipp, hogy a fogmosást élvezetessé és gondtalanná tehessük.

  1. Legyen játék

Változtasd a fogmosást izgalmas kihívássá. Létrehozhatsz egy történetet, ahol szuperhősök harcolnak fogszuvasodást okozó baktériumok ellen . Vagy talán felfedezők, akiknek küldetése, hogy rejtett kincseket (tiszta helyeket) találjanak a fogak dzsungelében. Ez a történetmesélő megközelítés nemcsak szórakoztatóvá teszi a fogmosást, hanem ösztönzi a gyermeket az alapos tisztításra is.

  1. Használj szórakoztató fogkeféket és fogkrémet

A gyerekeknek tervezett fogkefék és fogkrémek gyakran élénk színekben, formákban és népszerű rajzfilmfigurákkal vehetők meg. Ezek vonzóbbá tehetik a fogmosást a gyermekek számára. Ezenkívül különféle ízesített fogkrémek állnak rendelkezésre, amelyeket a gyerekek jobban élvezhetnek, mint a hagyományos, felnőtteknek szánt készítményeket. Továbbá a felnőtteknek szánt fogkrémek nem is lesznek kifejezetten jók a gyermekek számára, hiszen összetevőiben sokkal erősebb hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a gyermek esetén a fogzománc romlását okozhatják.

  1. Hozz létre egy jutalmazási rendszert

A jutalmazási rendszer motiválhatja a gyermekeket a rendszeres fogmosásra. Minden hét következetes fogmosásért egy kis jutalmat kaphatnak, például extra játékidőt vagy a kedvenc ételüket. Csak győződj meg arról, hogy a jutalmak elősegítik a jó egészségügyi szokásokat is!

  1. Példamutatás

A gyerekek gyakran utánozzák, amit a szüleik csinálnak. Ha együtt mosol fogat a gyermekeddel, az arra ösztönzi őt, hogy kövesse a példát. Ráadásul lehetőséget ad arra, hogy megmutasd neki a fogmosás helyes módját. Ha kialakítasz egy közös reggeli és esti „szeánszot” a gyermekeddel, akkor a fogmosás sokkal élvezetesebbé válhat számára.

  1. Építs be zenét és táncot

Találj ki egy fogmosási dalt vagy táncrutint. A két percig tartó fogmosás egyáltalán nem lesz sok idő, ha tánccal és énekléssel töltjük. Számos fogmosási dal érhető el online, vagy kitalálhatsz sajátot is. A gyermeked imádni fogja és neked is szórakoztatóbb lesz a fogmosás!

Ne feledd, hogy a cél az, hogy a fogmosás pozitív élmény legyen, így gyermeked később is szívesen fenntartja a jó szájhigiéniát. Arról se feledkezz meg, hogy gyermeked fogorvoshoz vidd rendszeresen, hiszen számára is fontos a fogászati szűrés.

Gyermekkorban a fogorvos előre meg tudja állapítani akár azt is, hogy szüksége lesz-e fogszabályzóra. A Móricz Dental Fogászatán tapasztalt és türelmes gyermekfogorvos várja a legkisebbeket is fogászati kezelésre. Ha eljött a gyermeked következő vizsgálatának ideje, vedd fel gyermekfogászatukkal a kapcsolatot, és foglalj időpontot online!