Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

A tökéletes babakocsi nyomában – tippek konkrét márkákkal és lelőhelyekkel!

Babakocsit választani az egyik legnehezebb feladat. Beleolvasol pár cikkbe, megkérdezel néhány ismerőst és egymásnak homlokegyenest ellentmondó tanácsokat kapsz. Könnyű elveszni a tökéletes babakocsi utáni hajszában. Cikksorozatunk 1. része segít a döntésben, ha újszülött lesz hamarosan a háznál. Útmutató és Top 10 + 5 legjobb babakocsi lista következik!

Kezdjük a csattanóval: tökéletes babakocsi nem létezik! Illetve létezik, de többnyire csak átmenetileg. Ugyanis egy kisbaba érkezése után rengeteg változás történik, amivel nem lehet mindig előre kalkulálni. 

Például gyakran előfordul, hogy a belvárosból kertvárosba vagy vidékre költözik a család, így új terepviszonyok között kell helyt álljon a járgány. Teljesen mást jelent a tökéletes babakocsi egy újszülött, egy totyogó vagy egy kis korkülönbséggel született testvérpár esetében is. Cikkünket is három részre osztjuk e témák mentén. Az elsőben a legkisebbeknek szánt négykerekűeket vesszük sorra.

Tökéletes babakocsi – újszülötthöz

A legtöbb elsőbabás szülő bemegy a legközelebbi bababoltba, hogy megnézze a babakocsi kínálatot. Sokan ekkor kapnak először sokkot, hiszen az eladók által készségesen mutogatott, multifunkciós 3 az 1-ben típusú babakocsi szettek ára 65 ezer forintról indulnak és lazán felfutnak akár 650 ezer forintig is.

tökéletes babakocsi kisbabáknak
Vajon mekkora a kupola?

Mit kapsz ezért? Egy babakocsi vázat, amire háromféle elemet tehetsz fel. Egy mózeskosarat, amit kb. 6-7 hónap alatt kinő a gyermek, egy autósülést, amit kb. 10-14 hónap alatt kinő a gyermek, valamint egy sportrészt, amit legfeljebb 2-3 éves korig használtok.

Gyakorlati szempontok a tökéletes babakocsi kiválasztásához

Minden babakocsihoz kilométer hosszú műszaki leírás tartozik. Ha összehasonlítod két járgány leírását, akkor láthatod, hogy a legtöbb pontja megegyezik ezeknek. Hiszen ma már alap, hogy minden babakocsinak bolygósíthatóak a kerekei, tartozik hozzá alul egy bevásárlókosár, illetve lábzsák is. Akkor mi az, ami megkülönbözteti az egyes márkákat, altípusokat?

Erre az 5+1 tulajdonságra figyelj, amikor a legjobb babakocsit keresed

  • a váz és a három feltét tömege – ebben van a legnagyobb szórás: van olyan babakocsi, ami mózessel együtt nincs 7 kg, míg más, masszív típusoknál ugyanez az érték akár 15 kg lehet (és erre jön még rá a gyerek meg az egyéb cuccok súlya!)
  • állítható legyen a tolókar – ez főleg akkor érdekes, ha az átlagosnál alacsonyabbak vagy magasabbak a szülők. Ezzel az állítási lehetőséggel sok hátfájást meg lehet spórolni.
  • a kupola nagy legyen – naptól és esőtől egyaránt véd egy hosszan kihúzható kupola. Ellenőrizd, hogy akkor is sokat takarjon a gyermekből, amikor alvó pozícióba van döntve a babakocsi háttámlája!
  • fokozatmentesen állítható háttámla – hasznos extra, ha nem csak háromféle dőlésszögben tudod ültetni illetve fektetni a babádat, hiszen helyzetenként eltérő, mi a kényelmes a kicsinek.
  • a sportrészt lehet-e menetiránnyal szemben is elhelyezni a vázra – akkor fontos ez a funkció, amikor a kisded először ül át a mózesből a sportrészbe. A még csak 6-9 hónapos babának fontos, hogy a világot a babakocsiból szemlélve gyakran láthassa a szüleit és így a sok új külső inger között is biztonságban érezze magát.
  • összecsukva mekkora helyet foglal el a babakocsi és tartozékai – vedd elő a centit és mérd meg a kocsid csomagtartóját. Majd válassz olyan babakocsit, amelyik nem foglalja el a teljes csomagteret, hiszen még számos babaholminak bele kell férnie egy-egy utazás alkalmával.

A multifunkciós, 3 az 1-ben babakocsikból alapvetően kétféle típussal találkozhatsz. Vannak a masszív, széles, felfújható és nagykerekű járgányok és vannak a könnyű vázzal készült, kiskerekű darabok. Nézzük meg ezeket közelebbről!

A masszív tankok

Ezek az igazán masszív babakocsik, amelyek árkon-bokron, földúton, erdei ösvényen vagy kátyús utakon is magabiztosan végiggurulnak. Nagy kerékkel, nehéz, de elnyűhetetlen fém vázzal alkották meg ezeket. Ha nehéz terepviszonyok között fogod a napi sétátokat megtenni, akkor ezt a típust keresd!

tökéletes babakocsi kicsiknek
Mammakiddies a Babakocsigyártól

A kategória legnépszerűbb szereplői:

Legjobb pénztárcabarát babakocsik (150 eFt alatt)

Legjobb közepes árfekvésű babakocsik (150-250 eFt)

Legjobb zsebbe nyúlós babakocsik (250 eFt felett)

A városi tekergők

Ha többnyire városban fogod használni a babakocsit, esetleg sokat fogsz vele lépcsőzni, buszozni, akkor fontos, hogy a babakocsi váza ne legyen már önmagában nehéz. Sokat számít az a pár kiló különbség, amit megspórolhatsz egy könnyűszerkezetes kocsival.

A kategória legnépszerűbb szereplői:

Legjobb pénztárcabarát babakocsik (150 eFt alatt)

Legjobb közepes árfekvésű babakocsik (150-250 eFt)

Legjobb zsebbe nyúlós babakocsik (250 eFt felett)

Tökéletes babakocsi három éves korig
Babyzen Yoyo a Mamillától

Így spórolj a tökéletes babakocsi árán

Ha már megvan a kiszemelt márka és típus, akkor adódik akérdés: újat vagy használtat vegyél? Ha több gyermeket terveztek, jobban megéri újat venni. Ha még bizonytalanok vagytok a gyermekszámot vagy a babakocsi típusát illetően, akkor nézzétek meg a babakocsik másodpiacát. Hatalmas kínálat és kereslet van a szép állapotú járgányokra. 

Jó ha tudod, hogy a 3 az 1-ben típusoknál a mózest és az autós hordozót szinte lehetetlen az első évben szét koptatni. A sportrésznél elsősorban a kerekek és a váz állapotát ellenőrizd vásárlás előtt. Ha kopott a kerék és zötyög a váz, engedd el, nem fog kibírni még egy gyereket. Ha viszont találtál egy jó szerkezetű járgányt, akkor egy koszos huzat ne tántorítson el! A babakocsi külsejét újjá lehet varázsolni egy alapos és profi babakocsi mosodában. Így gyönyörű állapotú babakocsikhoz lehet sokkal olcsóbban jutni. 

Vannak kifejezetten használt babakocsik adásvételével foglalkozó Facebook csoportok, például ez vagy ez. Ugyanitt rengeteg hasznos véleményt olvashatsz a konkrét típusokról! Ha mégis egy új babakocsi vásárlása mellett döntötök, de nem jön be, gyorsan el lehet adni a feleslegessé váló példányt ugyanezeken a helyeken. Ekkor csak az eredeti vételár és az eladási ár különbözetébe került, hogy használtátok az adott babakocsit.

Éljen, a babakelengye listádról nemsokára lehúzhatod a babakocsit! És az a tétel megvan már, amelyet sosem fog kinőni a gyermeked? 

(A cikkben szereplő konkrét márkák ajánlásához anyagi érdekünk nem fűződik. A Szülőverzum lelkes követői osztották meg személyes tapasztalatukat velünk és ezek alapján összegeztük a Top 10 + Top 5 listánkat.)

Tökéletes babakocsi újszülött kortól
Riko Brano a Babazu-tól

Szoktál néha szorongani az előtted álló szülés élmény miatt? Szerezd be innen ingyenes szülésfelkészítő tudáscsomagunkat és várd magabiztosan életed legmeghatározóbb napját!