Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Hogyan állítsd össze kisbabád őszi kapszulagardróbját?

Itt a szeptember, a meleg nyári napoktól már elbúcsúzhatunk, jönnek a hűvösebb őszi nappalok. Kisgyermekes szülőként ismét azon gondolkodunk, mit fogunk ráadni a babára. Olyan, mintha állandóan új ruhára lenne szüksége. Nem csoda, hisz az első két évben a babáknak átlagosan háromhavonta le kell cserélni a ruhatárát. Ez rengeteg időnkbe és energiánkba kerül, nem beszélve a ruhavásárlás költségeiről. Ezért fontos, hogy legyen egy kialakult rendszerünk, ami alapján könnyebb kialakítani babánk ruhatárát. Most Vincze Tünde, a BabuciBox – kapszulagardrdób szakértője mutatja meg, mi az a kisbaba kapszulagardrób és hogyan állítsuk össze lépésről lépésre.

Mit nevezünk kapszulagardróbnak?

A kapszulagardrób nem más, mint egy jól átgondolt, nagyon jól variálható kicsiny ruhatár, mely tartalmazza az összes alapruhát szezonális darabokkal kiegészítve. Egyik legfontosabb ismérve a jól variálhatóság mellett, hogy csak olyan ruhát tartalmaz, amit szeretsz. Miért fontos ez? Mert nem fogod ráadni a gyermekedre azt a babaruhát, aminek nem tetszik a színe, a fazonja, vagy az anyaga. Inkább ráadod ugyanazt a 4-5 ruhadarabot, amit tegnap és a múlt héten is hordott. Mert azok olyan jól állnak neki – és azokat szereted a legjobban. Tehát azt kell elérnünk, hogy a gyermek ruhatárának minden egyes darabja a kedvenced legyen. 🙂

kisbaba kapszulagardrób
A kevesebb több!

Miért jó, ha kapszulagardróbja van a gyermekednek?

A kisbaba kapszulagardrób biztosít számodra egy rendszert, így megkönnyíti a baba öltöztetését, a ruhák mosását, rendszerezését, és nem utolsó sorban az új babaruhák beszerzését. De nézzük sorban, milyen előnyei vannak a baba kapszulagardróbnak.

 • Jól variálható, így egyszerűbb lesz a baba öltöztetése. Az összeillő daraboknak köszönhetően nem kell azon gondolkodj, mit mivel vegyen fel a baba. Ha eljön az idő, akkor a gyermeked is könnyen eldöntheti, mit szeretne felvenni.
 • Jól átgondolt ruhatár révén könnyebbé és tudatosabbá válik a ruhavásárlás. Hiszen listával a kezedben fogod megvenni a hiányzó darabokat. A kevesebb impulzusvásárlás pedig csökkenteni fogja a ruhákra fordított költségeidet is.
 • A kevesebb ruhának köszönhetően egyszerűbb lesz az életedet. Rengeteg idő megy el a ruhák rendezésével, mosásával, teregetésével, elpakolásával. A kevesebb ruha kevesebb döntést jelent, így több energiád marad arra, ami igazán fontos.

Őszi ruhatár összeállítása

Mielőtt elkezdenénk lépésről lépésre megnézni, milyen ruhadarabokra lesz szüksége a babának ősszel, csináljunk helyet!

Pakoljuk ki az összes (de tényleg az összes) ruháját a babának az ágyra, földre, ahol hely van. Ezután csinálj két kupacot: az egyikbe kerülnek azok a ruhák, amelyek jók a babára, a másikba pedig azok, amelyek vagy kisebbek vagy nagyobbak. A kinőtt kisruhákat méret szerint zacskózd be, és tedd el. Érdemes ezeket minél hamarabb elvinni a végleges helyére, vagy legalább egy cetlivel ráírni a csomagra, hogy mit tervezünk vele csinálni (elrakni, eladni, eladományozni). A nagyobb méretű ruhákat, amik még nem jók a babára, szintén zacskózd be és a mérettel együtt tedd el. Igy végül csak azok a ruhák maradnak előtted, amelyek jók méretben a babára. Most már elkezdhetjük megtervezni a kisbaba kapszulagardrób darabjait!

kisbaba kapszulagardrób
Egymással harmonizáló darabok

Ruhatár megtervezése

Az alábbi kérdések megválaszolásával átgondolhatod, milyen ruhadarabokra van szükséged a baba új ruhatárához.

 • Milyen típusú ruhadarabokat adsz rá legszívesebben: nadrág-felső vagy tunika-leggings kombó, rugdalózó, kantáros naci?
 • Milyen a napi rutin, mit szeret leggyakrabban játszani: most kezdett el kúszni-mászni, állandóan a földön van, szeret a fűben, homokban játszani, jobban szeret rajzolni és könyveket nézegetni?
 • Milyen szakaszban van az életetek: állandóan otthon vagytok – akár a COVID miatt, bölcsibe vagy oviba jártok, sokat mentek vendégségbe vagy sokat utaztok?

A válaszok alapján írd fel egy papírra a baba leendő ruhatárának darabjait, így áll majd össze a bevásárló lista. Először a nappali szettek számával kezdd. Minden napra egy nappali szett, tehát a mosás gyakoriságától függően kb. 5-9 db. Ezekhez add hozzá a bodykat (szintén napi egy), a rugdalózókat, az overált és a kiegészítőket (sapka, sál, kesztyű, zokni, harisnya). Ne feledd, a kevesebb több!

Őszi kisbaba kapszulagardrób bevásárló lista

Egy újszülött babakapszuláját őszre az alábbiak szerint állítanánk össze – heti két mosást feltételezve:

 • 5 rugdalózó
 • 5 hosszú ujjú body
 • 4 felső (hosszú ujjú póló vagy pulcsi)
 • 4 nadrág (vékonyabb és vastagabb is)
 • 1-2 csini babaruha vendégségbe (kantáros vagy kisruha, tunika)
 • 1 overál (aminek a keze és lába visszafordítható, így nincs szükség kesztyűre)
 • 2 sapka (1 vékony és egy vastag)
 • 5 zokni, 3 harisnya (az első pár hónapban úgyis kiderül, melyiket használja gyakrabban)
 • 2 nyálkendő (opcionális, feleslegesnek tűnik, de nagyon praktikus, és mivel egy mérete van, így csak egyszer kell megvenni, és akár másfél-két éves korig is használható)

Ez összesen: 20-21 db babaruha + a kiegészítők (zokni, harisnya, sapka, nyálkendő).

kisbaba kapszulagardrób
Babaruhatár őszre

Életviteltől függően ez a ruhatár akár egy teljes hétre is elég, hiszen a 4 felső-naci szett mellett adhatunk rá nappal rugdalózót is (vagy kantáros nacit), még kényelmesebb is, mint egy gumival rendelkező nadrág.

Színek és stílus megtervezése

Miután megvan a listánk, hogy milyen ruhadarabokat kell beszereznünk, gondoljuk végig, milyen stílust szeretnénk, milyen színek illenek kisbabánkhoz. Az irányelv itt is a kevesebb több! Akkor lesz könnyen és jól variálható a ruhatárunk, ha csak pár kedvenc színből áll a ruhatárunk. Ha szeretjük a mintás babaruhákat, akkor törekedjünk arra, hogy vagy a felsők vagy a nadrágok egyszínűek legyenek, így könnyebb lesz összeilleszteni őket.

A stílus és színek megtervezésében segíthet, ha megnézzük az eddigi kisruhákat, amelyeket leggyakrabban ráadtunk a babára.

Vásárlás

Ha megvan a listánk és a stílus, akkor nézzük meg, mi az, ami már megvan, és nem kell beszerezni. A maradék listával pedig indulhat a beszerzés. Érdemes 1-2 helyről beszerezni a kisruhákat, így a különböző gyártók babaruhaméretei sem zavarhatnak meg minket (mert például az 56-os méret az egyik gyártónál kisebb, a másik gyártónál nagyobb, a két azonos méretű rugdalózó között pedig akár 5-8 centi különbség is lehet).

Fontos! A vásárlásnál ragaszkodjunk a listához! Ha nem tesszük, akkor kárba vész a tervezésre szánt időnk. Jusson eszünkbe, hogy ezt a listát jól átgondoltuk, oka volt annak, hogy azok és csak azok a ruhadarabok kerültek rá. Ha megveszünk egy-egy cuki, akciós kisruhát, ami nincs a listán, akkor azt kockáztatjuk, hogy nem fogjuk gyakran használni (hiszen vagy színben vagy fazonban nem illik a babánkhoz, egyébként a listán lenne 😉).

kisbaba kapszulagardrób
Bérelni is lehet!

Megvan a babakapszulánk, hogyan tovább?

Az első kapszula nem lesz tökéletes, talán a második sem. A babák folyamatosan változnak, így az igényeiknek megfelelő ruhatár is változni fog. Az egész egy tanulási folyamat, amelynek révén mindig egy kicsit másképp, egy kicsit jobban, egy kicsit gyorsabban állítod össze a következő kapszulát. Mégis miért éri meg? Mert lesz egy kialakult rendszered, amelynek segítségével egyre könnyebbé, már-már rutinszerűvé válik a következő kapszula kialakítása.

Kisbaba kapszulagardrób bérlése

Babakapszulát bérelni? Van ilyen? Igen! A BabuciBox személyre szabott babakapszulákat ad bérbe újdonsült szülők és kisbabáik számára 0-tól 12 hónapos korig. A szolgáltatás egyedi jellege, hogy a bérleti időszak alatt bármikor nagyobb méretre cserélhetők a csomagok, így nem kell azon aggódni, hogy megint kinőtte a baba a kisruháit. Szolgáltatásaikért látogassatok el a BabuciBox oldalára, ahol további információkat találhattok a csomagokról és a működésükről.

Kipipáltad a kisbabád őszi ruhatárának beszerzését? Nézz szét Bababoltunkban, ahol szebbnél szebb, prémium minőségű babanaplót, mérföldkőkártyát illetve talplelnyomat készítőt talász! Ha pedig még szülés előtt állsz, olvass bele a szülés- és szoptatásfelkészítő anyagainkba!

És a kismama ruhatáradat már felfrissítetted őszre? Ha még nem, akkor olvasd el cikkünket, amely lelőhelyekkel együtt segít könnyebbé tenni a választást!