Barion Pixel

Minden vásárlás után 5%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Így védekezz kullancs ellen

Nyakunkon a nyár, reggeltől estig a szabadban lehetünk, amit minden gyerek nagyon élvez. Sajnos a zöldellő kertek, parkok és kirándulóhelyek egyre gyakoribb vendége a kullancs. Te is tehetsz azért, hogy minél kisebb eséllyel vigyetek haza kullancsot a természetben töltött nap után. Mutatjuk mi a 4 legfontosabb teendőd!

Régi tévhit, hogy kullancsot csak sűrű erdőben lehet elkapni. Manapság már annyira elterjedt hazánkban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), hogy bármelyik játszótéren vagy kertben fellelhető. 

A legjobban azokat a részeket kedvelik, ahol van egy összefüggő, sűrű bokros szeglet vagy egy elhanyagolt, gazos hely. De terjesztik a kullancsot a macskák, kutyák, sünök és rigók is. Szinte elkerülhetetlen a találkozás ezzel a kis ízeltlábúval. 

A kicsi gyerekekre különösen veszélyesek a kullancsok által terjesztett betegségek. A bakteriális Lyme-kór a leggyakoribb közülük. Az időben felismert fertőzés többhetes antibiotikum kúrával jól gyógyítható. A ritkábban előforduló vírusos agyhártyagyulladás (kullancsencephalitis) szélsőséges esetben halálhoz is vezethet.

4 dolog, amit bevethetsz kullancs ellen

kullancs ellen
kullancs ellen használj sprayt

1.Használj kullancsriasztó sprayt! – Bármelyik drogériában, gyógyszertárban vagy hipermarketben beszerezhető olyan spray, amit bőrre és ruhára fújva hosszú órákig távol tartja a kullancsokat tőletek. Kapni már kifejezetten babák bőrére is kenhető, illetve csak természetes összetevőt (általában eukaliptusz olajat tartalmazó) készítményt is.

2. Legyen nálad kullancs csipesz – Legyen a nyár esti rutin része, hogy átnézed a gyermeked bőrét tetőtől talpig és ha találsz kullancsot, akkor azonnal kiszeded. A legjobb, ha van otthon egy speciális kullancseltávolító csipesz vagy kanál. Ha kirándulni mentek, akkor a hátizsákba is dobj be egyet! 

Nincs ilyen nálad? Semmi gond, két köröm közé fogva is kihúzhatod a vérszívót, csak vigyázz, hogy a testét ne nyomd össze lehetőleg. A legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb eltávolítsuk a bőrből, mert a fertőzéseket a vérszívás megkezdése után, csak órákkal később kezdi átvinni a kullancs.

3. Teszteld a kullancsot és figyelj! – Ha találtatok kullancsot, akkor vehettek gyógyszertárban olyan tesztet, amivel a kiszedett kullancsról lehet megállapítani, hogy fertőzött-e Lyme-kórral. Ha pozitív a teszt, akkor sem biztos, hogy átadta a fertőzést az állat, de fokozottan figyelni kell a tünetekre. 

Fotózzátok le a csípés helyét a bőrön és nézzétek meg napok, hetek múlva is. (a fotó arra kell, hogy emlékezzetek a csípés pontos helyére.) Ha bepirosodik gyűrű alakban a csípés környéke, akkor felmerül a Lyme-kór gyanúja. Irány a háziorvos!

4. Oltsátok be magatokat! – A kullancs okozta vírusos agyhártyagyulladás ellen már létezik védőoltás gyermekek és felnőttek részére is. Ez egy több oltásból álló sorozat, ami gyártótól függően kicsit változó időközönként beadandó vakcinákat jelent. 

A legismertebb típusnál az első oltás után egy hónappal kell a második adagot beadatni és azzal már közel teljes a védettségünk. A harmadik oltást kb. egy évvel később kell beadni emlékeztetőnek, majd nagyjából ötévente újabb emlékeztetőket.

kullancs ellen
védőoltással megelőzheted az agyhártyagyulladást

A kullancsokkal – bármennyire nem szeretnénk, de – meg kell tanuljunk együtt élni. A találkozások számának csökkentése, a gyors eltávolítás, valamint a védőoltás kérése mind-mind hatékony eszközei annak, hogy biztonságban élvezhessük családunkkal a jó időt a szabadban.

Ha tetszett a cikk, olvasd el a többi írásunk is! Szeretnéd, ha örökre megmaradnának ennek a szép nyárnak az emlékei? Nézz szét emlékőrzőink között!

Szép nyarat!