Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Hogyan rendezd be a babaszobát, hogy hosszú távon is tökéletes legyen?

A babaszoba berendezése nagy kihívást jelenthet a párok számára. Fel kell készülniük a kisbaba fogadására és egy olyan életre, amit még csak hallomásból és mások történetei alapján ismernek. Érthető módon sokan nem tudják teljes magabiztossággal eldönteni, hogy milyen az ideális berendezés, ami majd hosszú távon is ki tudja szolgálni villámgyorsan fejlődő gyermekük igényeiket. Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

A legtöbb hazai bútorgyártó cég olyan megoldásokat kínál, amelyek hosszú éveken át kiszolgálják folyamatosan növekvő gyermeked igényeit, akár kisiskolás korig. Érdemes ezeket a megoldásokat választani, hiszen a gyerekszoba az a helység az otthonunkban, ami a leggyakrabban változik annak érdekében, hogy a pici fejlődését követni tudja és folyamatosan inspirálja a korosztályának megfelelő módon.

Változó igényekhez alkalmazkodó szoba

Például, az úgynevezett kombi babaágy, amely később ifjúsági ágy mellett még egy kis komóddá, sőt, még akár íróasztallá is átalakítható, ezáltal a gyermeked 8-10 éves koráig ki tudja szolgálni minden igényét.

A babaágy mellett pelenkázó komódot és egy kényelmes szoptatós fotelt mindenképpen be kell szerezned. A fotel helyére kerülhet majd később az íróasztal a forgószékkel, ha így alakítod ki a babaszobát, minden többi elem a helyén maradhat, ahogy a gyermeked fejlődik.

A tárolásnak nagyon fontos szerepe lesz már a kezdeti időszakban is, ezért a falra is nyugodtan terjeszkedj polcokkal. A ruhák tárolását tekintve érdemes gardróbszekrényben gondolkodnod, amit eleinte például a pelenkacsomagok tárolására is kiválóan ki tudsz használni. A kiosztását tekintve legyenek benne akasztós, polcos és fiókos elemek is.

Ha a szekrény egyik ajtajára tükröt készíttetsz, az nem csak tágítja a teret, de a kisbabád nagy örömmel nézegeti majd benne a „másik babát”, akivel hamar össze is barátkoznak. Amint képes lesz rá, odakúszik-mászik hozzá, talán még egy puszit is ad neki.

Pihe-puha textilek

Textilek tekintetében valamivel könnyebb hosszú távon gondolkodni, mint a bútorok esetén, mégis nehézséget okozhat a választás. A kiegészítő textil termékek általában gyakran cserélődnek, de a függönyre és a szőnyegre érdemes odafigyelni, ha nem szeretnéd egyhamar cserélni.

Nagyon cuki mintákat lehet találni, amik illenek a babaszobába, de ha hosszú távon gondolkodsz, érdemes olyan minta mellett letenni a voksod, amely óvodás, sőt, akár még kisiskolás korban is megfelelő lesz a gyermeked számára.

Lélegzetelállító fények

Minden helyiségben kell, hogy legyen legalább egy fényforrás. Ez általában a mennyezeti lámpa, nagyjából a szoba közepén. Bizonyos helyiségekben ezt a világítást lecserélhetjük több spot lámpára, vagy akár egy LED füzérre is, ami általában a nappalik közkedvelt megoldása.

A gyerekszobák mennyezeti világításáról a legtöbb gyártó a saját fantáziájának a szárnyalásával gondoskodik mesefigurás, állatos, autós stb. világítótestekről, amelyeket hasonló fali- és asztali lámpákkal is kiegészíthetsz.

Olyan lámpacsaládot érdemes választanod, amely illeszkedik a gyerekszoba témájához, érdemes utánajárni a lehetőségeknek. A mennyezeti világítást nem csak a dizájn, hanem a hangulat kialakítása miatt is érdemes kiegészíteni a szoba különböző pontjain elhelyezett lámpákkal, illetve ezzel is gondoskodhatsz arról, hogy elegendő fény jusson a babaszobába.

Érdemes egy éjjeli fényről is gondoskodnod, amely akár iskolás koráig is elkísérheti majd a gyermekedet. Annak ellenére, hogy a legtöbb tanulmány szerint teljes sötétségben tudunk a legjobban pihenni, ameddig éjjel gyakran ébred a baba, az éjjeli fényt kevesen kapcsolják le.

Sok gyermek még nagyobbacska korában is fél, ha teljes sötétségben kell elaludnia. Ezért érdemes az éjjeli fényt egy okos megoldással időzítve használni, hogy magától lekapcsoljon, mikor már a gyermeked alszik és ha esetleg éjjel felébred, könnyedén fel tudja kapcsolni, ha az megnyugtatja.

Átgondolt dekoráció

Próbáld olyan egyszerű dekorációval kiegészíteni a babaszoba hangulatát, ami könnyen cserélhető, például faliképekkel. Ezek azok a kiegészítők, amelyek feltetszik a pontot az „i”-re minden berendezés során. Amelyek gondoskodnak a hangulatról és biztosítják a helyiség melegségét. Használj minél több kiegészítőt annak érdekében, hogy otthonossá varázsold a babaszobát.

Választhatsz egy-egy olyan elemet, amely a kisbabád teljes felnőtté válását végig kísérheti, de készülj fel rá, hogy a babáknak szóló kiegészítőket hamar le kell majd cserélni. Akár saját készítésű dekorációban is gondolkodhatsz, amelyeket idővel felváltanak majd a gyermeked által készített kiegészítők.

Ha te nem tudod elkészíteni, akkor sem kell kétségbe esned, készen is vásárolhatsz olyan faliképeket és kiegészítő elemeket, amelyek akár emléktárgyként is szolgálhatnak majd a későbbiek során.

Ha elvesztél a babaszoba tervezésben…

A babaszoba kialakításánál gondolkodj hosszú távon már a kezdetektől, hiszen az igények folyamatosan változnak. A Legjobb Gyerekszoba tervei alapján berendezett gyerekszobát könnyen átalakíthatod, ha eljön az ideje. Tudni fogod, mikor mit kell majd lecserélni és azt is, mivel kell kiegészíteni a berendezést, így előre fel tudsz készülni a gyermeked életkorának előrehaladtával bekövetkező változásokra.

Dóri segít a babaszoba tervezésénél