Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Első vizsgálat a terhesség alatt – ez fog történni veled

Kezedben van már egy pozitív terhességi teszt? Gratulálunk! Valószínűleg ezernyi gondolat cikázik a fejedben és talán az is köztük van, hogy jó lenne megerősíteni a jó hírt egy orvos által. De vajon milyen lesz az első vizsgálat a terhesség alatt? Mi fog történni ott veled? Összefoglaljuk neked a lényeget, hogy legalább ezen ne kelljen izgulnod.

Első baba lesz és szeretnéd minél hamarabb megtudni, hogy minden rendben van-e odabent? Ez érthető és teljesen természetes, de mégsem ajánlott rohanni a nőgyógyászhoz, mert felesleges stresszt okozhat, ha túl korán érkezel a rendelőbe. Hamarosan látni fogod miért, de előbb nézzük végig mi vár rád az első látogatás alkalmával!

Ez fog történni a vizsgálószékben

Az első vizsgálat a terhesség alatt hüvelyi ultrahanggal történik. A várandósság első 12 hetében szinte mindig ezt használják. Ez nem fájdalmas a kismamának és egyáltalán nem jelent semmilyen veszélyt a picire. Egy hosszúkás, kis gömbben végződő vizsgálófejre gumi óvszert helyeznek, majd speciális zselét tesznek rá és óvatosan bevezetik a hüvelybe. Csak egy-két percig tart ez az állapot, amíg megtalálják a petezsákot.

Ha várandós vagy, ez biztosan segít majd a kisbabádra hangolódni.

Így készülj az első vizsgálatra

Először is vedd elő a naptárad és nézd meg mikor volt menstruációd utoljára. Az utolsó vérzésed első napjától kell majd számolni a terhességi heteket, így amikor először elmaradnak a piros betűs napok, akkor már hivatalosan 4 hetes terhes vagy – pedig a megtermékenyülés valószínűleg még csak kb. 2 hete, a ciklusod közepén történt. 

Tehát emlékezz mikor volt az utolsó vérzésed első napja, mert minden vizsgálatot ennek a megkérdezésével fognak kezdeni! Ezen kívül valószínűleg meg fogják kérdezni a ciklusaid és a vérzése átlagos hosszát, az esetleges korábbi nőgyógyászati műtéteid, betegségeid történetét.

A hüvelyi ultrahangra azt szokták ajánlani, hogy üres hólyaggal érkezz, mert ez segít élesebb képet készíteni, de minden esetben inkább kérdezd meg amikor bejelentkezel, hogy mi a szokás az adott szakembernél!

első vizsgálat a terhesség alatt hüvelyi ultrahanggal
Az első pozitív teszt után az ultrahangos vizsgálatig érdemes kicsit várni

Szikhólyag, petezsák, embrió

Ha te is azt hitted, hogy már ekkor egy miniatűr, kezét-lábát mozgató magzat képét fogod viszontlátni a képernyőn, nem vagy egyedül! Sokaknak meglepetést jelenthet, hogy csupán fekete és fehér foltokat fognak nekik mutogatni és olyan szavakat hallanak, amit utoljára talán a középiskolai biológia órán hallottak.

Először, az 5. hét végén a petezsák jelenik meg, ezt keresik a méhben, mert ez lesz a kis embriócsomó otthona. Az ultrahang képen ez egy jól körülhatárolt kis fekete folt lesz a szürkés színű háttérben. Megállapítják, hogy jó helyen található-e, nincs-e méhen kívüli terhesség. Majd az alakját is megnézik, mert a szabályos alakzat jó jel! 

A petezsákban nagyjából a 6. hétben láthatóvá válik a szikhólyag, ami a kis embrió táplálásáért felelős, amíg a méhlepény át nem veszi a szerepét. A szikhólyagnak szintén a méretét és alakját veszik szemügyre, ezen információk alapján szintén lehet bizakodni.

Önmagában azonban sem a petezsák, sem a szikhólyag jelenléte még nem garantálja, hogy van-e, lesz-e benne embrió. A terhesség tényét akkor állapítják meg, amikor már az embriócsomó is látható a szikhólyagban és a szívkezdeménye dobog. Ez általában a 6-7. terhességi hét környékén, de késői peteérés esetén nem ritkán csak a 8. héten történik meg. Az ultrahangon egy pulzáló kis pontot fogsz látni és ha kihangosítják, akkor hallani is fogod a szapora szívverést!

“Amikor először vizsgálatra mentem második gyermekemet várva, a 7. hét elején még csak petezsákot és szikhólyagot láttak az SZTK-s ultrahangon. Csalódott voltam, mert szerettem volna a kis szívverését hallani, de így nem mertem beleélni magam a jó hírbe. Volt egy kis bizonytalanság a ciklusaim hossza miatt, valószínűleg pár nappal fiatalabb volt a terhességem, mint a “papírforma szerint”. Két hét múlva hívtak vissza, akkor már szerencsére megtalálták a virgonc kis pöttyöt!”

Úristen, hányan vannak?

Az első vizsgálat során van, hogy több petezsákot is lát az orvos. Most akkor ikreid lesznek?! Még nem biztos. Előfordul, hogy egy többesnek induló terhességből végül csak egy petezsák marad, a többi felszívódik. 

Egy 2016-os kutatás szerint a 8. héten végzett ultrahang vizsgálat során megállapított terhességek 3,3-5,4%-a ikerterhesség és ezeknek a 21-30%-ában felszívódik az egyik iker (angolul “vanishing twin syndrome”) még az első trimeszterben. Ez szerencsére szinte sosem veszélyezteti sem a kismama, sem a maradó embrió életét. 

Az első vizsgálat a terhesség alatt: fontos a jó időzítés

Nem érdemes sietni a nőgyógyászhoz, nehogy feleslegesen parázz a még nem látható szikhólyag, embrió vagy éppen a több petezsák miatt. Elég, ha a feltételezett 6-8. héten mész először orvosi vizsgálatra, amennyiben nem vérzel és nem fáj a hasad, mert ezek a tünetek méhen kívüli terhességre utalhatnak és azonnali kivizsgálást igényelnek.

Eldöntötted, hogy türelemmel vársz még néhány hetet a vizsgálattal? Szuper! Töltsd az időt addig is a várandósságra hangolódással, nézd meg kismama tudáscsomagjainkat! Ha pedig bebizonyosodott, hogy kisbabát vársz, örökítsd meg a várandósságod legszebb pillanatait „Nagyon várlak” kismama mérföldkő kártyáinkkal!

Kíváncsi vagy ihatsz-e kávét terhesen? Olvasd el cikkünket a témában!

Ha pedig már szívesen ábrándoznál arról milyen gyönyörű dolgokat érdemes beszerezni a kisbabádnak, nézd meg babanaplónkat, amit már több, mint 5.000 kismama választott!

Őrízd legszebb kisbabás emlékeid babanaplóban

Szoktál néha szorongani az előtted álló szülés élmény miatt? Szerezd be innen ingyenes szülésfelkészítő tudáscsomagunkat és várd magabiztosan életed legmeghatározóbb napját!