Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Így válassz tökéletes keresztnevet kisbabádnak

Milyen nevet adjak a babámnak? Ez az egyik legfontosabb döntés a várandósság során, így nem csoda, hogy sok családban hónapokig megy a gondolkodás és a keresés. Nekik szeretnénk pár szemponttal segíteni a döntésben.

A születendő gyermek neve hatalmas vitákat képes generálni. Gyakran a nagyszülők is nemtetszésüket fejezik ki egy-egy számukra kevésbé ismert név ötletére. Ne engedjünk senkinek sem beleszólást a kisbaba nevének kiválasztásába! Csak a két szülőnek szükséges egyezségre jutnia, az is elég nehéz sok esetben! Mutatunk is gyorsan pár szempontot, amit érdemes lehet átgondolni névválasztáskor.

5+1 gondolat, ami segít eldönteni milyen nevet adj a babának

  • A legtöbb ember szerint akkor szép egy keresztnév, ha passzol a vezetéknévhez. Ez persze több dolgot jelenthet. Van, akinek fontos, hogy ugyanaz legyen a kezdőbetűje a két névnek (pl.: Kiss Karina), míg másnak inkább az a fontos, hogy azonos hangrendű legyen (pl.: mély hangrendű – Tóth Flóra Tamara, magas hangrendű – Kis-Réczei Lili)

  • Figyeljünk arra, hogy könnyen kiejthető legyen a majdani teljes név. Pl. ha “sz” betűre végződik a családnév, akkor egy “sz” vagy egy “s” betűvel kezdődő utónevet nagyon nehéz lenne sziszegés és nyelvtörés nélkül szépen kimondani utána. (Pl. Lovász Szabina)

  • A teljes név ne legyen aránytalan. Ha hosszú (legalább három vagy több szótagú) a vezetéknév, akkor általában rövid utónevet szokás választani, hogy ne legyen majd sok idő leírni a nevet. Ha egyszótagú a vezetéknév, akkor bátran lehet akár két keresztnevet is utána biggyeszteni.

  • Egyre gyakrabban szempont, hogy különleges legyen a leendő neve a babának. A ritkán előforduló keresztnevek közül is bátran válogathatunk, ha úgy érezzük, zavarna, ha a játszótéren mást is ugyanúgy hívnának, mint a mi gyermekünket. 

  • Ha szeretnénk, hogy nemzetközi környezetben is ismerősen csengő / könnyen leírható neve legyen az utódunknak, akkor keressünk ékezet nélküli keresztnevet vagy olyan nevet, amelynek van külföldi megfelelője.

  • Hagyománytiszteletből választhatunk a név származása alapján, ha ez a családunkban fontos érték. (Pl. kereshetünk régi magyar eredetű nevek között)
keresztnév kereső
Egy jó keresztnév kereső sokat segíthet

Természetesen még sok egyéb szempontot figyelembe vehettek. A legfontosabb úgyis az, hogy nektek, a leendő szülőknek kedves csengésű legyen majd a gyermeketek neve. Egy jó névkereső segítségével könnyen megtalálhatjátok az ideális keresztneve(ke)t.

Próbáld ki a Szülőverzum keresztnév keresőjét, amivel szűrhetsz hangrend, hosszúság, gyakoriság, kezdőbetű vagy eredet alapján is! 

A névválasztás nehézségének leküzdése után szerezd be a babakelengye legszebb darabját! Itt csak a színek közötti választás fog dilemmát okozni! 🙂

Szoktál néha szorongani az előtted álló szülés élmény miatt? Szerezd be innen ingyenes szülésfelkészítő tudáscsomagunkat és várd magabiztosan életed legmeghatározóbb napját!