Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Vajon kitalálod melyek voltak a legnépszerűbb nevek 2023-ban?

Sikerült 2023-ban a Hannák trónját elfoglalni? És a Dominikok vajon megtartották első helyüket? Mosz megtudhatod melyek voltak a legnépszerűbb nevek a szülők körében tavaly.

Minden évben közzéteszi a Belügyminisztérium az első névként anyakönyvezett keresztnevek népszerűségi listáját. A 2023-as évről is elmondható, hogy számos izgalmas átrendeződést hozott. Lássuk melyek voltak voltak a legnépszerűbb lány- és fiúnevek 2023-ban és hogyan változtak a trendek az elmúlt évtizedben!

LEGNÉPSZERŰBB NEVEK – LÁNYOK KÖZÖTT

(H)anna örök. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2023-ban is a legkedveltebb női név az újszülöttek körében a Hanna lett. Tavaly 903 újszülött lánygyermeknek választották első keresztnévnek. Az Anna név épp csak lemaradt az első helyről – 901 kislánynak adták a szülők az elmúlt esztendőben.

A dobogó harmadik fokára egy évtizede még a Jázmin került fel, ez a név azóta már nincs benne a húsz leggyakrabban adott keresztnév között. Helyette a Luca név lett bronzérmes tavaly.

Nagyon szerették a szülők 2023-ban is a lágy „L” hanggal kezdődő neveket. Nem csak a Luca, de a Léna, Lili, Laura, Lilien, illetve a Lara is előkelő helyen végzett a népszerűségi listán.

A régóta köztudatban élő nevek közül a Nóra, Dóra, Réka, Eszter, Fanni, Viktória és Lilla már kikopott a legnépszerűbb nevek közül 10 év leforgása alatt. Helyettük egy évtized alatt olyan új szereplők bukkantak fel a TOP20-as listán, mint az Olívia, Kamilla, Szofia és Mira. Reneszánszukat élik az Alíz, Sára, Zsófia és a Flóra nevek is.

legnépszerűbb nevek a lányok között

LEGNÉPSZERŰBB NEVEK – FIÚK KÖZÖTT

A két infografikát összehasonlítva látható, hogy aszülők névadási szokásai konzervatívabb, ha a fiúnak keresnek utónevet. Hiszen a népszerű fiúnevek között kisebb volt a cserélődés tíz év leforgása alatt. Nézzük a változásokat!

2023-ban a Dominik név lett a legtöbbet anyakönyvezett első utónév a fiúk között. A szülők 1249 újszülött fiúnak választották ezt a keresztnevet. Üstökösként jött fel egészen az ezüst éremig az Olivér. 10 éve még TOP20-ba sem fért bele, a tavaly született kislegények közül pedig 1140-en viselik ezt a nevet.

A képzeletbeli dobogó bronzérmese a Levente lett, mögötte pedig alig lemaradva a Máté következik. Utóbbi név tíz éve is stabilan benne volt a TOP5 legnépszerűbb fiúnév között. Zalánok és Noelek tartják helyüket

A tíz éve még nagy kedvenc Bence lecsúszott a rangsor hatodik helyére, a Marcellek és Milánok közé. A középmezőnyben nem volt nagy átrendeződés: a Dávid, Zalán, Áron, Dániel és Noel nevek tartják magukat egy évtizede.

A régóta ismert nevek közül 10 év alatt kikoptak a TOP20-as ranglistáról a Kristóf, Péter, Botond, Gergő, Tamás, László és a Bálint is. Viszont felkerült a listára a Zsombor, Benett, Nimród, valamint a Benedek.

legnépszerűbb nevek a fiúk között

TUTTI BEFUTÓK ÉS MÁS TIPPEK

A legnépszerűbb nevek 2023-ra jelentős frissülésen mentek keresztül. Vannak azonban kirobbanthatatlan versenyzők: a lányok közt a (H)Anna név örök befutó. Ha Te is névadás előtt állsz, nézd meg mit ajánl a keresztnév keresőnk!

Nem csak a névválasztás története lesz majd utólag a családi legendárium része. Egy kisbaba érkezése számos kalandot tartogat az egész családnak. Nézd meg mit választott ezeknek az élményeknek a megőrzésére több, mint 5.000 kismama!

Szoktál néha szorongani az előtted álló szülés élmény miatt? Szerezd be innen ingyenes szülésfelkészítő tudáscsomagunkat és várd magabiztosan életed legmeghatározóbb napját!

Babakaland – prémium babanapló