Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

A legjobb fejlesztő játékok 0-2 éves korban

Gyermekek számára a játék az első, egyben legfontosabb tanulási forma, főleg a korai években. Emlékezzünk csak vissza a szüleink által felolvasott esti mesékre, majd hasonlítsuk össze egy irodalom órán tartott „felelettel”. Ég és föld, igaz? A mai cikkben gyermek fejlesztő játékokat hoztunk Nektek, korosztályos bontásban, kiemelten a 0-1, illetve 1-2 évesek számára. Vágjunk is bele!

Egy kis előzetes történet:

Emlékszel, amikor először láttad, hogy gyermeked milyen mélyen elmerült egy játékban? Ahogy apró kezei izgatottan formázták az agyagot, vagy az első szavak dadogva hagyták el ajkait, miközben kedvenc plüssállatával játszott. Minden játék, minden játékos pillanat hozzájárul fejlődéséhez, éppúgy, mint a legszebb mesék tanulságai.

Nem véletlen, hogy gyerekkori játékainkat akár még felnőttként is nagy becsben tartunk, megőrzünk, hiszen megannyi szép emlék, kellemes érzet társul hozzájuk. Szülőként felelősségünk van abban, hogy mi kerüljön a gyermek kezébe, támogathatjuk őket ezen a kalandos utazáson.

Fejlesztő játékok 0-1 éveseknek

Indítsuk a legkisebbekkel, hiszen az ő világuk még annyira friss és izgalmas, hogy minden egyes tárgy, hang és szín számukra teljesen új élmény. Ebben az időszakban a látás, hallás és tapintás fejlesztése különösen fontos.

Más szóval kifejezve a játék nem csak szórakozás, hanem a világ felfedezésének egyik legelső módja, amely szórakoztat is egyben. Nem csak a gyerkőcöket, szülők és nagyszülők ezrei örülnek a gyerekekkel együtt, ahogy látják a folyamatos fejlődést.

Színes, kontrasztos mintákkal, puha zörgőkkel és könnyen megfogható tárgyakkal egyértelműen támogatjuk ezt a felfedezést. Egy puha, zenélő körforgó, amelyet a babaágy fölé helyezhetünk, ideális választás, mivel serkenti a látást és hallást, illetve nyugtató hatással is bír.

Ajánlott gyermek fejlesztő játékok ebben a korosztályban:

  • Puha, zörgő állatfigurák, amelyeket könnyű megfogni, tapogatni.
  • Kontrasztos színű, puha lapozgatható könyvek, telis-tele szuper mintákkal.
  • Lágy zenét megszólaltató eszközök, lehetőleg változatos hangokkal.

Fejlesztő játékok 1-2 éveseknek

Itt az ideje, hogy megismerjük a kis tipegők izgalmas világát! Ebben az időszakban a kisgyermek már aktívan felfedezi a környezetét, és elkezdi elsajátítani a beszéd alapjait. Értelemszerűen nem szükséges felnőtteknek szóló ördöglakatokat beszerezni, de ilyen korban már 1-1 egyszerűbb, úgymond gyerekbarát logikai játék is szóba kerülhet.

Gondolunk itt bizonyos formák elhelyezésébe, ahol a logikán túl a formákkal való ismerkedés is megtörténik, illetve sokan türelemfejlesztő játékként tekintenek a kirakókra, miközben egy puzzle szintén jó lehet a formák illeszkedésének szemléltetésére.

Ajánlott játékok ebben a korban:

  • Formaberakók, melyek segítik a formák és színek felismerését.
  • Csoportos játékok, amelyek segítik fejleszteni a társas kapcsolatokat
  • Egyszerű puzzle játékok, melyek fejlesztik a finommotorikát és a problémamegoldó képességet.
  • Már nem csak zenélő, de aktívan szavakat lejátszó játékok, amik segíthetnek a szavak és mondatok megismerésében.

Hogyan tovább?

Nem kizárt, hogy Neked, kedves Olvasó már idősebb gyermeked, unokád van, esetleg többen is vannak és érdeklődnél más korosztálynak ajánlott fejlesztő játékok iránt. Egy korábbi anyagban összeszedtük a válogatást, egészen 8 éves korig. Részleteket itt találsz: https://trukkosjatek.hu/gyermek-fejleszto-jatekok-korosztalyos-bontasban/

Szuper hangulatot és minőségi szórakozást kívánunk Nektek!

Vendégszerzőnkről

Ezt a cikket Bíró Márk Dávid írta, aki a Trükkös Játék alapítója. „A webshop ötlete 2021 végén született meg, 2022 elején már aktívan értékesítettünk. Kreatív játékok terén azóta is fejlesztjük a kínálatot a vásárlói igényeknek megfelelően. Célunk, hogy egy igazi közösséget hozzunk létre, miközben támogatjuk a friss generáció minőségi szórakozását.”