Barion Pixel

Minden vásárlás után 5%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Ennyi vajon még normális? Hízás terhesség alatt

Sajnos még mindig visszatérő téma a kismamák súlya. Sokszor olyanok firtatják, hogy miért mutat többet a mérleg, akiknek halvány lila sejtelmük nincs a várandósság természetéről. (Vagy már elfelejtették. Helló, anyósok!)

Eleve kezdjük a hízás szóval. Ez nem hízás, hanem gyarapodás. Ez a szó sokkal jobban leírja ennek a fajta súlytöbbletnek a forrását. Gyermeket várni hatalmas erőfeszítés a testünk részéről hiszen egy másik embert építünk fel odabent.

A tested kiválóan tudja a dolgát, és ha nem kettő helyett eszel, akkor pont annyit fogsz felszedni, amennyi kell a gyermeked kihordásához. 

hízás terhesség alatt
Mennyi hízás fér bele?

Hízás terhesség alatt – nézzük a számokat!

Ha az átlagosnál vékonyabb alkattal, tehát kisebb súllyal indultál, akkor teljesen természetes, hogy többet fogsz hízni az átlagnál, hiszen neked némi “biztonsági tartalékra” is szükséged van átmenetileg. Tehát akár 15-20 kg hízás is belefér. 

Ha az átlagnál erősebb alkatod volt terhesség előtt, akkor viszont 8-10 kg plusz is elég lehet. 

Normál alkat esetében kb. 10-15 kg gyarapodás várható. Ez főleg a 2-3. trimeszterben lesz látványos, az első hetekben még szinte meg se fog mozdulni a mérleg nyelve. 

Természetesen ezt erősen befolyásolják az esetleg meglévő hormonális betegségek vagy gyógyszerek rendszeres szedése!

De mégis mi ez a sok kiló rajtam? 

Ha egy átlagos újszülött kb. 3-3,5 kg súllyal születik, akkor mégis miből jön össze ennyi plusz kiló a kismamák testén? 

Szuper kérdés! Ezen az ábrán láthatod. Ebben a példában ez összesen kb. 12 kg hízás és ez teljesen átlagosnak mondható egy normál testalkatú nőnél.

hízás terhesség alatt
gyarapodás várandósan

Vizesedés – a mérleg ellensége

20 kg-nál is többet híztál, pedig átlagos testalkattál indultál neki a várandósságnak? Könnyen lehet, hogy vizesedés áll a hirtelen hízás esetében. (Minden esetben a nőgyógyászod segítségével derítsd ki az okokat!) Ebben az esetben a szülés utáni pár hétben olyan gyorsan le fog menni a súlytöbblet, amilyen gyorsan feljött. 

A vízvisszatartás egy természetes reakció a tested részéről, de van akinél ez extrém méreteket ölt és az utolsó hetekben már nem talál cipőt magára, amibe bele tudná bújtatni a megduzzadt bokáját. 

Speciális nyirokmasszázzsal illetve a nőgyógyászod által jóváhagyott vízhajtókkal tudsz segíteni ezen az állapoton. Ha pedig továbbra is fennáll ez a kellemetlen helyzet, ne feledd: elmúlik! A terhességnek egyszer vége lesz és szépen lassan visszakapod a tested.

Beszerezted már a babakelengye legszebb darabját? Mutatjuk mit választott már több, mint 3.800 kismama!

hízás terhesség alatt
Ne aggódj a súlyon!