Barion Pixel

Minden vásárlás után 3%-ot faültetésre költünk! Részletek

Skip to content

Ha ezt tudtam volna, mielőtt szülök… 2. rész

A legtöbb „bababarát” kórházban csak két dologra nincsenek felkészülve: hogy annak a kisbabának van egy anyja és egy apja is (általában). Finoman szólva sem szülőbarát viszonyok uralkodnak az újszülött osztályokon és ezek sok nőnek tetézik az amúgy sem kellemes szülési élményeit.

Cikkünk 1. részét itt olvashatjátok a room-in rendszerű részlegeken tapasztalható állapotokról.

Kincs, ami nincs: a ráérő csecsemős nővér

Fürdetés, pelenkázás, szoptatás, büfiztetés, köldökcsonk-ápolás – ezek a leggyakoribb feladatok egy újszülött körül. Elméletileg a csecsemős nővéreknek kellene ezeket elmagyarázniuk, megmutatniuk a frissen szült anyáknak. Ma Magyarországon tombol az egészségügyben az emberhiány, a legalapvetőbb feladatokat is alig van, aki elvégezze, nem hogy a frissen szült anyukákat “tutujgassák”.

Tisztelet a kevés kivételnek, de maguktól semmit nem mutatnak és mondanak el az újszülöttek gondozásáról a nővérek. Ha pedig kérdezni mer az ember lánya, akkor sajnos sokszor csak távirati tömörségű választ kap, rosszabb esetben még oda is szúrnak egyet: hát még ezt sem tudja Anyuka?!

Pedig a fizikai megpróbáltatásokon kívül meg kell küzdenie a kismamáknak a szülés után zajló hormon-cunamival és az ebből fakadó extrém lelki érzékenységgel. A teljesen tanácstalan anya ott áll kezében a síró gyermekével és nincs, aki foglalkozzon vele. Ha szerencséje van, akkor egy tapasztaltabb, többgyermekes anyát kapott szobatársnak, aki vigaszt és érdemi segítséget nyújthat.

Kórházak vállvonogatása

Anya apa újszülött a kézben
A friss szülőknek sok kihívást jelent egy újszülött

Amikor a fenti kritikákkal illetik a kórházi napokat a frissen szült nők, sokszor csak bagatellizálni próbálják az intézmények vezetői a problémákat. Ugyan már, hiszen ki lehet bírni az ehetetlen kosztot, az apa hiányát, a kényelmetlen ágyat, az alváshiányt pár napig! Hát nem fontosabb, hogy épen és egészségesen távozzon anya és gyermeke a szülés után? Természetesen fontosabb. De sokszor olyan nevetségesen kevesen múlna, hogy a frissen szült nők ne túlélő táborként éljék meg a kórházi napokat, hanem legyen lehetőségük megszerezni az első sikerélményeiket a babájuk szoptatása és gondozása kapcsán.

Sokat számítana, ha az apákkal együtt, immár családként kapjanak pozitív megerősítést, kezdőlökést az előttük álló embert próbáló időszakhoz. Ehhez elsősorban több egyágyas szobára, némi szervezésre, de még inkább emberséges kommunikációra lenne szükség. Utóbbi egészen biztosan nem pénz kérdése.

5 módszer, amivel anyabaráttá teheted a room-in-t

Ha jó alvókád van, magabiztos vagy a szülői szerepeddel kapcsolatban és az sem zavar, ha három napig tábori körülmények között kell élned, akkor hátradőlhetsz, téged nem fognak sokkolni az újszülött osztályi viszonyok. Ha nem ebbe a csoportba tartozol, akkor se keseredj el, mert többféle módon teheted komfortosabbá a szülés utáni kritikus napokat. Íme 5 lehetőség, amivel bátran élhetsz:

  1. Mosolyogj és kérdezz – még a legelfoglaltabb nővérke is megáll egy percre, ha őszintén, kedvesen kérdezel. Mondd el, hogy első gyermekes vagy és jól szeretnéd csinálni a dolgokat, ezért egy profitól szeretnéd ellesni hogyan kell pelenkázni/fürdetni/köldökcsonkot ápolni/mellre tenni helyesen a kisbabád/stb. A burkolt bóknak kevesen tudnak ellenállni, általában ilyenkor ígéretet kapsz, hogy amint végzett a kötelező körökkel, jön és megmutat ezt-azt.
  2. Fogadj csecsemős nővért – ha van rá lehetőség adott kórházban, akkor fogadhatsz pénzért csecsemős nővért, aki garantáltan jön, magyaráz és megmutat mindent.
  3. Fizess egyágyas szobát – ha van épp üres szoba, akkor ezt is kiveheted pénzért és tudsz végre egy kicsit pihenni, látogatókat szabadabban fogadni.
  4. Készülj fel csecsemő gondozás témából – nem csak a terhességnek és szülésnek, de az utána jövő időknek is meg vannak a maga kihívásai és tudnivalói, sok kezdeti frusztrációtól megkíméled magad, ha utánanézel az újszülöttek ápolásának is. Ha a babakocsi/babaszoba falszín/stb. kiválasztására napokat szántál, akkor erre a témára is szakíts időt, mert megéri. Ha gyorsan és hatékonyan szeretnél képbe kerülni a legfontosabb tudnivalókról, akkor olvasd el a Kiscsillag című tudáscsomagot! Magabiztosabbá tesz és még a fogadott csecsemős nővér árát is megspórolod. Ha pedig emellett a gyermekágyról is többet szeretnél tudni, akkor a Boldog Szülésnapot! tudáscsomag, amire szükséged van.
  5. Hozass finom falatokat – rengeteget tud lelkileg segíteni, ha az idegen arcok és környezet között legalább az ételekben a jól ismert és szeretett ízeket kapod. Sajnos a legtöbb újszülött osztályon a kórházi koszt a régi idők menzáját idézi, ezért nem árt, ha megszervezed magadnak a napi többszöri élelmezést. Ne feledd: sok energiát vesztettél szülés közben és a szoptatáshoz is kell a plusz kalória. Most bátran kényeztetheted magad pár napig a kedvenceiddel!

Ugyan a jó szülésélmény elérése fontosabb, de a kórházban töltött napok sem kell, hogy lidérces álomként maradjanak meg a friss szülők emlékeiben. Ha egyre többen kiállunk és megfogalmazzuk az igényeinket, akkor idővel változást érhetünk el ebben is.